Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло

Испания, Ирландия и Норвегия признаха Палестина като независима държава. Трите страни миналата седмица координирано съобщиха, че ще направят такава стъпка.

Признаването на Палестина е част от международния натиск над Израел да прекрати кървавата военна кампания в Газа и да пристъпи към преговори.

Проф. Чуков: България призна Палестина още през 1988 г.

Испания, Ирландия и Норвегия не се съобразиха с гневната реакция на Израел. Правителството в Ерусалим изтегли посланиците от Мадрид, Дъблин и Осло. Но това не промени решението на трите европейски страни да признаят Палестина, считано от днес. И трите европейски страни казаха, че това не е акт, насочен срещу някого, а решение в подкрепа на мира.

„Признаването на Палестина не е насочено срещу Израел. Освен това то напълно отхвърля „Хамас” - терористична организация, която е против решението на конфликта чрез установяването на две отделни страни”, заяви Педро Санчес, премиер на Испания.

Освен символичен акт, решението на трите страни носи и необходимостта да кажат в какви граници си представят палестинската държава. Въпрос, който от самото начало на конфликта е един от най-спорните.

„Палестина трябва да бъде жизнеспособна страна, на Западния бряг на река Йордан и Ивицата Газа. Те трябва да са свързани с коридор. Източен Ерусалим трябва да бъде столица, с легитимно правителство на палестинската автономия”, заяви Педро Санчес.

Трите страни се надяват, че други европейски държави ще последват техния пример. Правителствата на Малта и Словения имат такива планове. С Испания и Ирландия общо 10 държави от Общността признават Палестина. Най-големите страни като Германия, Франция и Италия не са сред тях.

Израел реагира гневно на всеки подобен ход. Израелските власти започнаха да пречат на палестинци да получат консулски услуги от Мадрид на Западния бряг. Признаването на Палестина засега носи малко практически резултати във вътрешността на Израел. Но със сигурност увеличава натиска над правителството да поднови същинските преговори за мир с палестинците и международните посредници.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase