Траурната церемония се проведе в двореца „Врана”

С военен самолет и с държавни почести тленните останки на цар Фердинанд бяха върнати в България този следобед. През последните 76 години те бяха съхранявани в църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Неговото последно желание е да бъде погребан на българска земя. То се изпълни днес в параклиса на царския дворец "Врана" край София.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Гвардейски оркестър водеше траурната процесия от централния вход на двореца “Врана", ковчегът беше следван от членове на фамилията. Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и неговата съпруга Маргарита приеха съболезнования от присъстващите. 


Пред NOVA Симеон Сакскобургготски изтъкна своята благодарност към България, че приема костите на неговия дядо Фердинанд. „Това е нещо, което очакваме от години. Редно е да се съобразяваме с нашето минало и да не изоставяме, защото другите страни го бяха направили - Черна гора беше първата, след това Сърбия, Румъния. Ние бяхме останали с известно закъснение и слава Богу, че стана. Важното е, че се почита една личност, която наистина е била в зародиша на съвременна България. Заради всичко, което е било създадено от него, е редно тук да почива. Това е най-важното. Не толкова дали ми е дядо или не”, каза Симеон Сакскобургготски.

Когато Симеон Сакскобургготски е на седем години, той пише писмо до своя дядо - цар Фердинанд. „Трябваше да му пиша и се притеснявах страшно, защото той беше много взискателен, но си имахме официална кореспонденция”, спомня си бившият премиер.

Специално за церемонията в България пристигнаха синовете на Симеон Сакскобургготски - Кирил и Константин-Асен. „Мисля че това е един от тези моменти, в които да се обединим. И да се гордеем с България. Рядко имаме такава възможност. Радваме се, че беше толкова положително и церемонията протече толкова добре. Както и че представителите на различните вероизповедания застанаха един до друг - католици, православни, мюфтията. Страхотно е, както и много емоционално. Както и да видя баща ми, за когото това значеше много. Това е дядо му, който се завръща в България след толкова много години. Днес е важен ден. Много съм щастлив”, каза Кирил Сакскобургготски.

Неговият брат Константин-Асен изтъкна, че желанието на прадядо му е било да го погребат в България. „И 76 години по-късно можем да го направим, което ни радва. Мисля че е важен момент за България, защото е част от историята на страната. Доколкото зная, е бил успешен цар, направил е много неща за страната и е част от нейната история. Всеки българин трябва да е горд с нея”, каза Константин Сакскобургготски. 

Доц. Чобанов за прибирането на тленните останки на цар Фердинанд: Примирихме се с монархическото си минало 

За да отдадат последна почит дойдоха изявени личности от прехода на България и политици от кабинета на Симеон Сакскобургготски. Тленните останки ще останат за поклонение в двореца "Врана" и утре. Този следобед пред сградата се изви опашка от хора, дошли да се поклонят пред монарха. Паметен и изключителен - така нарекоха днешния хората, дошли да се поклонят пред мощите на цар Фердинанд.  


„Това е паметен ден. Ние погребваме нашия цар, изпълняваме неговата изконна воля. От утре ние ще имаме царски гроб в България”, каза Димитър Иванов.

За други пристигането на останките у нас е дългочакано събитие. И среща, за която се вълнуват от часовете по история. „Още от ученическите години съм си представял как ще отида до германския град Кобург да отдам почест. За щастие, първият път, в който ще се срещна с цар Фердинанд, е тук във "Врана”, каза Мартин Каракелев. 



„Преди да дойда реших да прочета някои неща, да науча малко повече. Радвам се, че мога да присъствам и е отворено за граждани”, обясни Елена.

Според Георги Крумов Фердинанд е доблестен човек, правил е доста неща за България. „Според мен България му е втора родина, нищо, че не е българин по кръв. Той е бил тук, хората са го обичали”, каза Крумов.

Жителите на Кобург се простиха с тленните останки на Фердинанд   


Всеки желаещ днес можеше да отдаде почест пред останките на царя. През утрешния ден те ще бъдат свалени в семейна крипта и само тесен кръг ще изпрати държавника в последния му път. А в град Кобург ще може да бъде посещаван и неговият саркофаг. 


Репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase