Най-дълго живеят в Монако, по данни на САЩ

Очакваната продължителност на живота в Европа успя да се върне до нивото, което бе достигнала преди пандемията от коронавирус през 2020 г., а САЩ все още се опитват да си възстановят позициите, разказва Voice of America (VOA). Новите данни показват, че продължителността на живота се е увеличила в повечето части на света, като Субсахарска Африка показва най-голямото увеличение през последните три десетилетия. 

Последните данни на Европейския съюз, публикувани този месец, показват, че средната продължителност на живота в ЕС през 2023 г. е била 81,5 години. Това е почти едногодишно увеличение спрямо 2022 г., когато пандемията от коронавирус бе вече към своя край.

В Европа се наблюдава висока продължителност на живота в страни като Испания и Италия, Швеция, Норвегия, но все пак има страни, които изостават като Обединеното кралство, разказва още Voice of America (VOA).

Обвиниха германци в създаване на въоръжена групировка срещу COVID мерките

Неотдавнашно проучване в списание Lancet показа, че в световен мащаб очакваната продължителност на живота се е увеличила с 6,2 години между 1990 г. и 2021 г. – като Източна Африка на юг от Сахара претърпява най-голямо увеличение от около 10,7 години.

Данните, публикувани през март, показват, че средната продължителност на живота в Съединените щати през 2022 г. е била 77,5 години –  с повече от година по-ниска от продължителността на живота преди пандемията. Данните за 2023 г. все още не са публикувани.

Монако е с най-високата продължителност на живота в света през 2023 г.  - почти 90 години, според данни на САЩ, посочват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA), dariknews.bg