Долината Харбах е обект на интереса на големи земеделски компании

Все повече хора в Трансилванската долина Харбах си задават въпроса кой е собственик на земята. Това е вторият по големина природен резерват в Румъния и е застрашен. В продължение на векове дребни земеделски стопани са обработвали земята, сега обаче има промяна - големи корпорации, често от чужбина, изкупуват земя в големи мащаби. Какви са последиците за хората, които живеят там в хармония с природата и какво означава това за самата природа? 

Виктория Луфт е директор на Федерацията “Отворен пейзаж” и следи отблизо развитието на района. От известно време насам все повече електрически огради минават през природата и отрязват пътищата на дивите животни. 

Планински спасители тестваха летящи раници в Румъния (ВИДЕО+СНИМКИ)

Биоразнообразието в Харбах е много богато. Биостопани обработват земите в продължение на векове. Днес обаче в земите има монокултури, пасищата се обработват интензивно, а това води до изчезване на много растения, а заедно с тях и насекомите, които осигуряват храна за птиците. 

Това, което е направило долината Харбах толкова специална, е напът да бъде изгубено. Една от причините е точно интензивната продажба на земя на големи земеделски компании и корпорации. 

Дракула и образи от миналото – върху предизборните плакати в Румъния (СНИМКИ)

Ситуацията е много трудна за дребните земеделски производители, които са в пряка конкуренция с големите фирми, когато става дума за закупуване на земя. 

В страната все още съществува дребното земеделие на традиционните стопани, но ако нещо не се промени остава въпросът дали то ще продължи още.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase