То се намира в бункер на шест метра под земята

Хората в североизточния украински град Харков са свикнали да живеят под обстрел - от обсадата в началото на войната до ракетните атаки и неотдавнашното масово използване на дронове. Тези, които не са избягали от града, търсят и намират начини да продължат живота си. Няколкостотин деца сега посещават занятия в първото постоянно подземно училище в Украйна. То се намира в бункер на шест метра под земята.

Първото училище бункер в Украйна отваря врати (ВИДЕО)

Те вече са трети клас, но никога не са сядали в истинска класна стая. Първо заради COVID, а след това и заради войната. Сега те могат да учат заедно - на 6 метра под земята. Защитени от стоманобетон в първото постоянно подземно училище в Украйна. Малко необичайно на пръв поглед, но за деца като 9-годишния Саша изглежда безопасно. Имайки предвид бомбите, които е чувал, докато е учил вкъщи.

„Когато беше шумно, аз или бягах в коридора, или се криех под масата, близо до стената и далеч от прозореца”, споделя момчето.

Държавните училища в Харков не работят присъствено. Има ученици, които учат онлайн. Родители като бащата на Саша се притесняват какво е отражението върху децата им.

„Войната силно повлия на развитието на децата. Тя оказа голямо влияние върху образованието. Те трябва да имат среда. Те мечтаеха да се срещнат със своите съученици”, смята Серхий.

Под земята войната остава в съзнанието на всички. „Тревогата е постоянна. Тя винаги е там. Постоянно сме под стрес, но се опитваме да се държим. Разбира се, това е наш избор. Оставаме в Харков, не сме избягали в чужбина. Това е родният ни дом, родното ни училище”, обяснява учителката Наталия.

Общината в Харков планира да построи още такива училища. Засега децата могат да го посещават само веднъж седмично - време, което прекарват заедно, с удоволствие.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.