Само за май новите позиции са 152 000

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през май 152 000 нови работни места след тяхно повишение със 188 000 през април и при очаквания за по-добро увеличаване на заетостта с около 175 хиляди. Това показва последният доклад за заетостта.

Броят на новоназначените служители, наети в сектора на услугите, се е повишил през май със 149 000, докато в производствения сектор са били добавени едва 3000 работни места. 32 000 са новоразкритите позиции в строителството, но съкратените  в промишлеността са 20 000. С 9 000 по-малко са и в минно-добивната промишленост.

Американската икономика нараства, въпреки по-слабия темп

Годишният растеж на заплатите стабилизира през май за трети пореден месец на ниво от 5%, което е най-слабото повишение от повече от две години насам, според проучването на ADP. Данните за заплащането на труда се основават на заплатите на почти 10 милиона отделни служители за период от 12 месеца. Нарастването на заплащането на сменилите работата си пък се забави до 7,8% от 9,3% месец по-рано.

Докладът за по-малко разкрити нови работни места и за продължаващо забавяне при растежа на заплащането на труда може да засили очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти по-рано през настоящата година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase