Някои от хората там не бяха сигурни за какво са изборите

Макар в Турция избирателните секции да бяха най-много в сравнение с останалите места, където можеше да се гласува зад граница, активността на вота беше сравнително по-ниска с предишни години. В град Бурса гласувалите са 38%. На миналите избори гласоподавателите са били над 17 000, докато сега са преброени малко над 10 000. В Истанбул също беше отчетен нисък интерес към изборите.

Турция - първенец по брой секции в чужбина, но с ниска избирателна активност

В началото на изборния ден в град Чорлу, където живее немалка част от българската общност в Турция, имаше десетки нетърпеливи. В последните часове коридорите бяха празни. Някои от хората, които гласуваха, не бяха сигурни какво точно избират. 

Гласувалите са над 46 000 души, което е необичайно ниска избирателна активност за сънародниците ни там. Очакванията на по-голямата част от изселническите организации беше до урните да отидат между 50 и 100 000 души. Голяма част от българската общност в Турция е уморена от избори и се надява този път страната ни да има редовно правителство.

Ден след вота животът в изселническите квартали в Чорлу върви по старому. Джеват и Хайретин правят разбор на резултатите от поредния вот с чаша кафе. „Нищо няма да се промени. Всеки гледа джоба да си пълни, другото е лъжа”, смята Хайретин. В думите им има и обида. Признават, че политиците не мислят за хората отвъд граница, въпреки че разчитат на гласовете им. Изселниците разказват, че причината да има по-ниска активност е проста. „От година на година по-малко ще е. Хората нямат човешки права, отказват се да гласуват. Как да ви кажа, хората вече нямат вяра. На 6 месеца отиват на избори”, твърди Хайретин.

Повече по темата вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase