И днес коментари по същество от политическите лидери почти липсват

Как партиите тълкуват изборните си резултати? И днес, както и в нощта на изборите, коментари по същество от политическите лидери почти липсват. Още снощи от ДПС, „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ” благодариха за получената подкрепа, но остава отворен въпросът ще има ли редовно правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

Часoве след като стана ясно, че на политическата сцена има сериозни размествания, дойдоха и първите коментари. Председателят на ДПС Делян Пеевски благодари на избирателите с публикация в социалните мрежи. „За мен е чест да приема отговорността, която ни дадохте с доверието и подкрепата си. Благодаря! Вярвам, че ДПС и лично аз ще оправдаем голямото доверие, което ни гласувахте”, написа Пеевски. Малко по-късно пред централата на партията председателят на Движението беше пестелив в думите си и обясни пред журналисти, че ще коментира едва когато излязат официалните резултати.

Демография на вота: Как гласуваха българите и кой избра „Величие”

През днешния ден за възможни сценарии заговориха единствено от „Възраждане”. Според лидера на партията Костадин Костадинов или ще бъде съставен експертен кабинет, или ще отидем на поредните предсрочни избори през есента. От  партията не са доволни от своя резултат. Оттук нататък лидерът на формацията вижда два възможни сценария пред страната. „Единият сценарий е съставяне на правителство, което ще отложи може би до някаква степен неизбежния край на тези, които влизат в него. Вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори около октомври-ноември”, смята Костадинов.

В нощта на вота от БСП затвориха вратата за кабинет с първите. „Мисля, че е излишно след 10 години борба с модела ГЕРБ да ме питате дали бихме ги - не!”, категорична беше Корнелия Нинова.

„Има такъв народ” се похвали с по-голяма подкрепа от избирателите. „ИТН обективно е единствената политическа сила, която вдига с над 50% подкрепата си. Може да сметнете колко е било – 4, и колко е сега - 6,5 или 7, колкото ще стане”, посочи Тошко Йорданов. От партията на Слави Трифонов обаче обърнаха гръб на въпроса за редовен кабинет. „Чакаме крайните резултати на ЦИК и тогава ще говори,”, посочи Йорданов.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.