И тази година преброяването на гласовете пред камерите се оказа предизвикателство за част от комисиите

И на тези избори преброяването на бюлетините трябваше да става пред камери във всяка една секция. Миналата годината това показа фрапантни нарушения. Има ли и тази година притеснителни моменти по време на отчитането на гласовете?

Засега записите, които гледахме, не показват толкова тежки нарушения като на миналите избори. Въпреки това такива не липсват. В не малко секции камерите са поставени така, че не се вижда добре процесът по преброяване. В други пък записите са спирани на няколко пъти, понякога и за повече време. В трети пък не се чува добре какво се говори, което е задължително. И все пак имаше и такива, които дори на тъмно не се отказаха да отчитат гласовете.

И тази година преброяването на гласовете пред камерите в секциите се оказа предизвикателство за част от комисиите. Марио Русинов от Обединението за честни избори показва част от нарушенията, които заснеха камерите. От организацията са наблюдавали 120 секции. „Видяхме като проблем, че записите прекъсват. При някои за няколко секунди, но при други - за 20 минути, в които никой не знае какво става”, казва той.

ВОТ ПОД ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ: Как бяха броени бюлетините

Друг масов проблем, който беше забелязан - преброяването на бюлетините не се случва пред камерите. В клип от секция в Кърджали проблемът е същият. „Бюлетините са извън полезрението и ние изобщо не можем да разберем дали това, което казва, е така, както се случва”, коментира Марио Русинов.

И въпреки че досега не са открили сериозни нарушения като при предишни избори, наблюдаващите откриват не малко проблеми. „В 35% от секциите, които наблюдавахме, имаше проблеми със звука. Изобщо не се чуваше какво говорят, а трябва да е пълна тишина. Всеки се надвиква и членовете на СИК са в хаос. Това показва, че за пореден път членовете на СИК са зле обучени”, смятат от Обединението за честни избори.

В друга секция - във Френската гимназия в София, председателят си тръгва преди да са попълнени протоколите, а членовете на избирателната секция отказват да ги попълнят. Всичко това се случва пред наблюдател от Дания.

Видеонаблюдението на балотажа: Как протече контролът на изборния процес

Камерите в секциите обаче видяха и добри примери. В една от секциите във Враца, въпреки че спира токът, комисията не спира на работа.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.