Кристиян и Айрин живеят в Германия, но мъжът мечтае да се премести в родината на съпругата си

Кристиан Крайзел е лекар в немска университетска клиника. Съпругата му, Айрин - идва от Танзания. Двойката живее заедно в Марбург и има две дъщери.

Кристиан мечтае да премести цялото семейство в Танзания, където да работи като лекар. Айрин обаче не е толкова ентузиазирана. „Харесва ми да съм в Танзания, но не искам непременно да съм там в дългосрочен план”, казва тя. Съпругът ѝ обаче никога не би оставил децата си в Танзания. Но може да има възможност да отида там за няколко години. Стига да работи за семейството”, споделя той.

Произведено в Африка: Дизайнер, израснал в гето, днес облича световни звезди

Айрин и Кристиан се запознават през 2010 г., когато той е в Килиманджаро за медицински изследователски проект. Домът на Айрин е точно в планината. „Една ранна сутрин минах покрай строителна площадка, в родния град на Айрин. Там, сред всички мъже строителни работници, имаше млада жена, носеща тежка стоманена греда на главата си. Помислих си „Еха, това е впечатляващо”. Някак си ми се стори симпатично”, разказва Кристиан.

От AI изображения към "Блейд" и модата: Нигериец създава изкуство с "главни герои" възрастните хора (ВИДЕО)

Айрин не разбирала, защо този непознат мъж я гледа и какво иска от нея. „Но когато слязох и го видях отблизо, беше като любов от пръв поглед След това беше трудно. Всички искаха да ни разделят. Казваха на майка ми „Дъщеря ви ще замине с този мъж и ще бъде продадена”. Знаете как става, когато момичетата отидат в Европа - те вече не са жени. Те просто се продават като проститутки”, обяснява Айрин.

По нейни думи, след този момент, след среща с Кристиан, майка ѝ винаги ѝ удряла шамари. Но въпреки съпротивата на традиционната селска общност, Айрин избира Кристиан. Тя се мести заедно с него в Германия, където се женят в германска служба по вписванията. Сега Айрин е сигурна, че децата ѝ трябва да посещават училище в Германия. Кристиан мечтая да живее и работи в източна Африка. В края на 2023 г., те отново са на път за Танзания на семейно посещение.

Този път Кристиан трябва да спази традиционен ритуал. Въпреки че в Германия те вече са официално женени, той трябва да се представи като съпруг пред цялото село. „Отиваме в Кибошо, родния град на Айрин, където е родена и израснала. Намира се на около 1400 метра нагоре. Много е провинциално, с значително по-низки доходи и ниво на образование. Когато отидем в Кибошо,  отивам при тъщата. В Кибошо определено не се чувствам у дома си, но Танзания за мен е като втори дом”, казва Кристиан.

Точно по склоновете на Килиманджаро, най-високата планина в Африка на почти 6000 м, се намира бившият роден град на Айрин. Този път семейство Крайзел е в Танзания за шест седмици. През повечето време те остават в къщата на майката на Айрин. Кристиан е въодушвен за проекта, върху който работи - партньорство между университетските клиники в Мартбург и Моши, град в подножието на Килиманджаро. От известно време те организират студентски обмен и работата по него престои да се засили.

Майката на Айрин – Проспина, не е богата, но се справя добре и до голяма степен се издържа сама. Тя бере плантани. „Когато бях дете, имаше кална къща. Имахме две стаи, в които спяхме цялото семейство. Една стая за майка ми, брат ми, сестра ми и аз. Всички в едно легло, четиримата. Баба ми беше в другата стая. Ако не бях прекарала време в Европа, мисля, че ще щеше нормално за мен. Сега, след като усетих немската култура, когато се върна, не мога да си представя да живея тук”, убедена е Айрин.

Кристиан смята, че животът в Танзания може да бъде страхотно приключение за децата му. Той иска да им предложи преживявания, които не биха имали в Европа. Мъжът обаче не вижда това като бъдещия дом за семейството. Ще продължи да получава заплатата си на немски лекар, което ще им осигури комфортен живот в града. Той иска да убеди Айрин в плана. „Забелязвам, че е трудно да се наслади на предимствата. Или дори да разбере какво би било да води живота от горната средна класа в Танзания”, добавя той.

Айрин не иска да бъде приемана като богатата дама от Европа в стария си дом, където положението за другите е толкова трудно. Бедността сред масаите, например. Двойката посещава традиционно село - бома. Старейшината на селото моли немския лекар за помощ.

Повече за ежедневието на младото семейство, гледайте във видеото.

Видеото е част от поредицата „DW репортерът“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16:15  ч. и във вторник по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase                 

Източник: „Дойче веле“