Коментар на Мартин Табаков и Йордан Божилов

Ден след опита за покушение над Доналд Тръмп ФБР обяви, че няма данни стрелецът Томас Матю Крукс да е имал психически отклонения. Той е действал сам, стрелял е по бившия президент с оръжие, притежавано законно от неговия баща. Разследващите работят по версията за "вътрешен тероризъм".

Самият Тръмп пристигна на конвенцията на Републиканската партия в Милуоки, на която се очаква той да бъде официално издигнат за кандидат за президент. Пренаписал е речта, която ще изнесе, с фокус върху единството на нацията. Очаква се да бъде обявено официално и името на кандидата за вицепрезидент, което все още се пази в пълна тайна. 

Как опитът за покушение ще повлияе на предизборната кампания в САЩ и допуснали ли са грешки агентите на "Сикрет сървис"? В ефира "Здравей, България" темата коментираха международният анализатор Мартин Табаков и бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов.

Доналд Тръмп оцеля след опит за покушение (ОБЗОР)

"Щом се е стигнало до такъв инцидент, това означава, че има пропуск в охраната. Дали е недоглеждане или недостатъчно добра оценка на рисковете… Според мен това проникване в охраняемия периметър е грешка на охраната”, заяви Божилов.  

По думите на Табаков „има споделена отговорност и допуснати грешки както от страна на „Сикрет сървис”, така и от ФБР”. „Сикрет сървис” са допуснали на 150 метра, в непосредствена близост до охраняваната цел, да се извърши удар по нея. След стрелбата Тръмп бива задържан продължително на самата сцена. Той бива изправян, което отново го прави мишена. Това са грешки на „Сикрет сървис”. Тайните служби са имали ксмет, че не е имало втори стрелец", подчерта международният анализатор. 

Кореспондент: Ясен Дараков

Повече по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase