През 60-те години на миналия век такъв ход предприема и Линдън Джонсън

Президентските избори в САЩ направиха рязък скок в неизвестното, след като Джо Байдън се отказа от кандидатурата си за нов мандат. Решението на 81-годишния действащ държавен глава идва месец преди партийния конгрес на демократите, на който официално трябва да бъде определен кандидатът им, който ще се бори срещу Доналд Тръмп.

Така за първи път от над половин век действащият президент се отказа от кандидатура за нов мандат. През 60-те години на миналия век подобна стъпка предприема Линдън Джонсън, който започва войната във Виетнам и осъзнава, че е станал толкова непопулярен, че няма шанс да бъде преизбран. Но отказът в мирно време и само три месеца преди вота е още по-необичаен.

От дома си в Делауеър Байдън публикува писмо. В него обяснява, че се отказва от борбата, защото това е най-добрият вариант за САЩ и Демократическата партия. Байдън нарича решението си „избор в името на интересите на страната и партията”. И каза, че ще се фокусира върху оставащите му шест месеца на поста.

Байдън се оттегля от президентската надпревара в САЩ

Повечето наблюдатели смятат, че президентът реално искал друго, но натискът върху него бил прекалено голям.

„Байдън достигна етап, в който е притиснат от лоши социологически проучвания, спирането на пари от дарители и призивите на официални лица от партията да не се кандидатира. Той реално постави интересите на страната над своите собствени. Повечето хора не искат да се откажат от властта. Той се отказа”, коментира Даръл Уест, директор в мозъчния тръст „Брукингс”.

В отделен пост, Джо Байдън обяви, че подкрепя вицепрезидента Камала Харис като номинация на Демократическата партия за президент. Самата тя публикува изявление в социалните мрежи.
"За мен е чест, че получавам подкрепата на президента. Намерението ми е да спечеля тази номинация. Ще направя всичко по силите си, за да обединя Демократическата партия - и да обединя нашата нация", посочва харис. 

Лошото представяне в телевизионния дебат с Доналд Тръмп отключи масовата тревога в Демократическата партия. Въпросът вече не беше дали Байдън е способен да бъде президент още един мандат, а как да се отговори на гражданите. Процентът от американците, които смятат, че Байдън е прекалено възрастен и неспособен, непрекъснато се увеличаваше - не само в щатите, където борбата не е решена, но и на места като Вирджиния и Минесота, където уж победата на демократите беше сигурна.

Много са изявените демократи, които похвалиха Байдън за решението. Бил и Хилъри Клинтън пуснаха общо обръщение. „Присъединяваме се към милионите американци, които благодарят на президента Байдън за всичко постигнато. Негов ориентир винаги е бил какво е най-полезно за страната", се казва в обръщението.

Барак Обама пусна дълго изявление, в което изреди какво е постигнал Байдън в дългата си кариера на сенатор, вицепрезидент и президент. „Днес отново ни беше припомнено, че президентът Байдън в патриот от най-висок порядък".

Първоначалните данни сочат, че и американските гласоподаватели са доволни от решението на президента. Именно настроенията им всъщност доведоха до отказа му. В анкетите на социолозите голямо мнозинство от американците казват, че Джо Байдън физически и ментално не е на нивото, необходимо за президент на Съединените щати.

Решението на Байдън създава безпрецедентна ситуация. Реално - избирателите на партията вече го определиха като кандидат на предварителните избори. Сега той обяви, че иска вицепрезидента Камала Харис да бъде кандидата на партията. Но решението не е негово. И реално три месеца преди изборите, партията не знае кого ще изправи срещу Тръмп.

Анализатори смятат, че има вероятност да се появят и други кандидати на Националния конгрес на партията през август. Едно от най-често сочените имена или за президент, или за вицепрезидент е това на губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър. Тя е популярно лице в партията, което гарантира правото на аборти и приемането на строги закони за оръжията, а мнозина спекулираха, че ще се кандидатира за президент през 2028 година.

Експерти смятат, че губернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм, който е един от най-яростните поддръжници на администрацията на Байдън, ще се включи в надпреварата за президентския пост. Настоящият министър на транспорта Пит Бутиджидж не крие амбициите си за президентския пост. Той се кандидатира през 2020 година и често е сочен като един от най-добрите комуникатори на администрацията на Байдън.

Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро се радва на високи рейтинги в щата си, след като бързо възстанови срутен мост на голяма магистрала във Филаделфия. Това беше сметнато за голяма политическа победа за бивш прокурор, който е губернатор за първи път.

Губернаторът на Илинойс Джей Робърт Прицкер повиши популярността си, като се изправи срещу Тръмп и защити Байдън. Бизнесменът милиардер - наследник на хотелската верига Hyatt - не пести критикити си към Тръмп в социалните медии. След дебата той го нарече „лъжец“ и заяви, че е „34 пъти осъждан престъпник, който се интересува само от себе си“. 

Изборът на Харис не е гарантиран. Реално 4700 делегати на партийния конгрес ще трябва да решат кого да издигнат. Много демократи искат така наречения Отворен конгрес. Тоест кандидатират се много желаещи и чрез гласуване те се пресяват. Впечатление направи, например, че семейство Клинтън призова да се издигне Камала Харис. А Барак Обама изобщо не я спомена в дългото си изявление.

А републиканците веднага се нахвърлиха на Байдън. Самият Тръмп каза, че наследникът му в Белия дом и сега не става за поста, а председателят на Долната камара на Конгреса Майк Джонсън поиска президентът да напусне веднага, а не през януари.

Новината коментира и кореспондентът на NOVA в СAЩ Ясен Дараков.

„106 дни трябва да стигнат на демократите да наложат кандидат. На този етап изглежда, че демократите бързо ще се обединят около Харис”, заяви той. Но коментира, че Америка не е готова за цветнокожа жена президент.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase