Тя беше затворена след свлачище, ранило 4 души

Най-романтичната пешеходна пътека в Чинкуе Тере, наречена Via dell'Amore (Пътят на любовта), отново ще бъде отворена за туристи, след като бе затворена преди 12 години. Тя свързва живописните села Риомаджоре и Манарола и е дълга само около 1 км.

През септември 2012 г. свлачище ранява четирима австралийски туристи, с което става ясно, че районът има нужда от спешен ремонт и засилване на мерките за сигурност. Поради тази причина "Пътят на любовта" е затворен.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

800-метровата пешеходна пътека, издълбана в стръмни скали със спираща дъха гледка към Лигурийско море, има 104-годишна история и бъдеще, което изключително зависи от опазването на крайбрежните пейзажи на Италия. 

Чинкуе Тере - кокетни цветни къщи и тюркоазено море (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди закриването на романтичния път през 2012 г., зашеметяващият маршрут беше един от най-популярните участъци от 130-километровата мрежа от пътеки, пресичащи Чинкуе тере.

Историята на Via dell'Amore датира от началото на 20 век по време на модернизацията на железопътната линия Генуа - Ла Специя. Пешеходна пътека е била необходима на железопътните работници за придвижване между Риомаджоре и Манарола по време на строителството на тунела между двете села. Легендата разказва, че тази пътека е станала място за срещи на влюбени от двата града.

Порто Венере - приказка в италиански стил (ГАЛЕРИЯ)

Според преданията в района неизвестен човек е написал върху скалата Via dell'Amore, така оттам тръгва и романтичното име на пътеката.

Вернаца - като в приказка на Карло Голдони (СНИМКИ)

Via dell'Amore е един от най-известните туристически обекти в Чинкуе Тере. Това е павирана равна пешеходна пътека, предлагаща невероятна гледка към скалите и морето. Оборудвана е с парапети и пейки по пътя, което я прави идеален и за неопитни туристи.

Официалното отваряне на "Пътят на любовта" ще бъде на 27 юли.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Би Би Си, cinqueterre.eu