Пламъците на наша територия са били бързо потушени

Пожарът в Гърция отново се разгоря. Пламъците са достигнали до границата ни, научи NOVA. Огънят от гръцка страна е достигнал до 50 м от браздата ни, силен вятър от юг е разпалил огъня в следобедните часове, посочват от МВР.  Гръцките власти са спрели да гасят по въздух заради влошаване на времето в района. Към 23.00 ч. обстановката се подобри заради краткия дъжд, който падна в района. Огънят е овладян и не застрашава територията ни засега.

Пламъците са преминали на няколко места граничната бразда, но бързо са били потушени с общите усилия на огнеборци, горски служители и военни. Навлезлият на територията ни пожар е бил низов, но българските власти се опасяват да не се превърне във върхов заради спецификата на нашите гори. 

"Пожарът по границата с Гърция е локализиран от българска страна", заяви малко преди 21:00 часа заместник областният управител на Благоевград Христо Ангелов пред БТА. „Към момента няма горене на българска територия, но през нощта остават екипи, които да следят ситуацията”, допълни той.

Стоянов: Пожарът в Гърция бавно, но сигурно върви към нашата граница

В най-близките до границата български села - Голешово и Петрово, обстановката все още е спокойна. На място екипи  от пожарникари, военнослужещи, горски служители, високопроходима техника, са в готовност за действия по пожарогасене. В готовност са и хеликоптери, допълват от МВР.

Припомняме, че борбата с огнената стихия в Северна Гърция, близо до границата с България, продължи няколко дни. Вчера беше съобщено, че пожарът е овладян. В района на планината Славянка, където се разрази стихията, има минно поле, което не позволяваше наземно гасене на огъня. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase