От какво се опасяват хората и какви са намеренията на инвеститора

В русенското село Червена вода расте недоволството срещу инвестиционно намерение за изграждането на асфалтова база и бетонов възел в непосредствена близост до населеното място. Жителите се опасяват от последиците, които би могло да има новото производство. Днес започват и подписка, с която да подкрепят възражението си, а то ще бъде изпратено до редица институции и министерства.

„Тревожи ни това, че ще бъде нарушено качеството ни на живот. Искаме да работим и да живеем в чиста среда. Протестираме срещу това тази част на селото на бъде превърната в индустриална зона и да има мръсно производство”, заяви в ефира на „Здравей, България” Галя, която е жител на селото.

Защо изграждането на улица в центъра на Разград предизвика протест?

Камелия, която също живее в селото подчерта, че спорната производствена зона по документи е на 400 метра отстояние от първите къщи на селото. „Но реално разстоянието е доста по-малко”, посочи тя.

Инвеститорът се опита да разсея опасенията на хората като ги покани на площадката, на която по негови думи няма да има циментов завод, а малка инсталация за производство на бетон.

„Притесненията на хората в района са неоснователни”, обясни инвеститорът Свилен Максимов. По думите му зад протеста стоят „други мотиви”. "Всичко се пречиства, има си достатъчно почистващи съоръжения. Знам, че законът е спазен абсолютно точно", подчерта той. 

"Във всеки един такъв инвестиционен проект има направена оценка на риска", заяви и Пламен Петков, представител на фирмата-изпълнител.

Над 600 души са подписалите се под възражението, което жители на Червена вода ще изпратят до ресорни министерства и местните власти. 

Повече по темата гледайте във видеата. 

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase