Обявиха извънредно положение в Курска област след мащабната атака

Руските сили се сражават с украинските войски вече четвърти ден, след като те преминаха руската граница във вторник. По непотвърдена информация Киев контролира газопровода край град Суджа, който транспортира газ към Европа, пише "Ройтерс".

В същото време руското министерство на извънредните ситуации обяви федерално извънредно положение в Курска област след голямaта инвазия. 

Москва казва, че премества подкрепления – включително тежко оръжие и ракетни установки – в западния регион Курск, съобщават държавни медии. 

В една от най-големите украински атаки срещу Русия от началото на войната през февруари 2022 г., около 1000 украински войници нахлуха през руската граница в ранните часове на 6 август с танкове и бронирани превозни средства, покрити във въздуха от рояци от дронове и артилерия, според руски официални лица.

Докладите показват, че украинските войски действат на повече от 10 км навътре в руска територия – най-дълбокото трансгранично настъпление на Киев, откакто Москва започна пълномащабното си нахлуване през февруари 2022 г. 

Какви ще са резултатите от пробива на украинската армия при Курск

Съобщава се за тежки боеве близо до град Суджа, откъдето руският природен газ се влива в Украйна, което поражда опасения за възможно внезапно спиране на транзитните потоци към Европа.

Нахлуването дойде като шок за Русия, почти 2 и половина години след като президентът Владимир Путин изпрати армията си в Украйна.

Самият Путин определи украинската офанзива като "голяма провокация". Сергей Миронов, лидер на лоялна към Кремъл политическа партия, нарече това "терористична атака" и "нахлуване в международно призната чужда територия".

Снимки: БТА

Руското министерство на отбраната съобщи, че украинското нападение е било отблъснато, като част от украинските сили са се натъкнали на мини, а други военни са били застреляни с огнестрелно оръжие. Според Москва, Киев е загубил 16 "диверсанти" по време на операцията.

„Нахлуването на Украйна в Русия е „голямо“ и представлява много повече от просто нападение. Започна призори във вторник и изглеждаше като една от тези атаки на антикремълските легиони тип „Свобода за Русия“, казва експертът по сигурността и отбраната професор Майкъл Кларк..

Русия твърди, че украински военни са проникнали в Курска област

„Изглеждаше като една от тези атаки – нещо като атака с убождане с игла – да засрами руснаците и да създаде известен проблем“, добавя той.

Президентът Владимир Путин председателства среща с членове на руския Съвет за сигурност в резиденция извън Москва, за да обсъдят инвазията на Киев. Украйна не е потвърдила изрично нахлуването, но президентът Володимир Зеленски казва, че Москва трябва да "почувства" последствията от своите действия. 

Междувременно стана ясно, че украинските спецчасти са нападнали днес окупираната от Русия ивица Кинбурнска коса в Черно море. Те са унищожили шест руски бронирани превозни средства, при което са били убити около 30 военнослужещи.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase