Това докладва Алексей Смирнов пред руския президент

Губернаторът на Курска област Алексей Смирнов докладва на руския президент Владимир Путин, че 28 селища с население от около 2000 души се контролират от украинските войски. Той добави, че нахлуването е на дълбочина до 12 км по протежение на 40-километров фронт.

Повече от 120 хиляди са евакуираните от руската Курска област заради боевете в последната седмица. Президентът Владимир Путин свика голямо събрание на силовите министри, директорите на службите за сигурност и губернаторите на областите, граничещи с Украйна. Общо трябва да бъдат евакуирани 180 хиляди души. От днес започна евакуация и в съседната Белгородска област. Там няма украинска операция, но 11 хиляди души бяха извозени превантивно. Управата на Курска област докладва на Путин, че Украйна е окупирала район с размери 40 километра на ширина и 12 километра в дълбочина. Те определиха ситуацията като "сложна".

„Основната задача безспорно стои пред Министерството на отбраната - да прогони противника от наша територия и заедно с пограничната служба да осигури надеждна защита на държавната граница. По всичко личи, че противникът се стреми към подобряване на преговорните им позиции в бъдеще. Но за какви преговори може да става дума с хора, които безразборно нанасят удар по мирни хора и цивилна инфраструктура или се опитват да създадат заплаха за обекти на ядрената енергетика”, коментира Путин.

Евакуация в Белгородска област, Киев опитва пробив във втори руски регион

Украинските сили нахлуха в Курска област на 6 август в изненадващо нападение, което може да помогне на Киев при евентуални преговори за прекратяване на огъня след изборите в САЩ.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase