От доставчика на услугата заявиха, че ако има грешка, тя ще бъде поправена

Рекордни сметки за вода в София. Жителите на няколко столични квартала бяха шокирани от десет пъти по-високи фактура за месец юли. Така вместо обичайните 20 лева, абонатите заплатили на „Софийска вода” рекордни суми в размер на между 200 и 300 лева.

Ремонт блокира достъпа на пловдивчани до домовете им, пред входовете текат фекални води

Последната фактура шокира жителите на няколко квартала - „Младост”, „Витоша”, „Манастирски ливади”, както и тези в центъра на столицата. В блок 40 в квартал „Младост” е поставен абсолютния рекорд - най-високата сметка е на стойност 335 лева. С около 100 лева по-малко ще заплатят и другите потърпевши.

"Пълен абсурд": Семейство получи сметка за парно от демонтиран радиатор

Хората не могат да си обяснят какво се е случило. По думите им е невъзможно толкова много кубици вода да минат през тръбите на апартаментите. От „Софийска вода” заявиха, че вероятно става дума за техническа грешка и са започнали проверка.

Виргиния живее в апартамент в „Младост” заедно със своя съпруг и малкото им дете. Фактурата за вода, която получила, е в размер на 238 лева и силно я притеснила. „На апартамента са начислили 68 кубика от общия водомер от общото потребление, което нашият апартамент трябва да плати. За нас не е толкова лесно да извадим 240 лева само за сметка за вода, освен това очакваме и изравнителните фактури от „Топлофикация”, тоест едно такова семейство трябва да извади 1000 лева за изравнителни сметки ли? Това не е нормално просто”, смята тя. 

В същия блок, но в съседния вход живее и Емил. „Гадаем само, търсим да намерим причината, естествено, отправяме апел към „Софийска вода”, за да обърнат внимание на нашия проблем. Чуваме от познати, съседи от други квартали, че те имат същия проблем - завишени сметки, което излиза, че по простата логика проблемът не е в нашия телевизор, а е генерален в дружеството”, заяви той.

За Божидар, който живее в квартал „Витоша” ситуацията се оказва същата. Обикновено плащал между 30 и 40 лева. „Последната фактура, която получих, е за отчет 12 юни до 9 юли 2024 г. Водата ми се стори прекалено голяма, при положение, че в нашето домакинство живеем двама възрастни с две деца, а сумата е 276.06 лв”, каза той.

Жителите на блока входирали възражения към „Софийска вода”. „Имам получен отговор, че издадените фактури на всички апартаменти в нашата сграда ще бъдат сторнирани, но нямам конкретна дата кога точно ще се случи, като в профила ми в сайта на „Софийска вода” все още тази сума стои като неплатена и датата ми за плащане е 18.08”, посочи Божидар Киров.

След проверка на „Софийска вода” по сигнала в „Младост” от дружеството заявиха следното:

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase