Подадените заявки към момента са 40, каза главният комисар

Преди 14 дни и пожарите да обхванат страната шефът на пожарната Александър Джартов обяви пред депутатите в парламента, че само един кмет на община е заявил обучение за системата BG-ALERT. Днес ситуацията е различна.

Десетки общини вече са подали заявление за обучение, което започва следващата седмица. Това заяви директорът на ГДПБЗН гл. комисар Александър Джартов в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Джартов обясни, че обявяване на бедствено положение се прави по определен ред. Кметът на населеното място трябва да се консултира с всички членове на сформирания щаб и да предприеме съответните мерки. Главният комисар каза още, че за предупреждение на населението може да се използват системата BG-ALERT, Националната система за ранно предупреждение и медиите.

Липсата на активност от страна на общините не са дължала на липса на интерес обаче, а на пропуски в комуникацията между пожарна и общини, когато наредбата за системата била обявена. „Националното сдружение на общините в Република България не беше поканено да участва. Главната дирекция пропусна да обяви пред нас, че още март месец е приета тази наредба”, отбеляза заместник-изпълнителният директор на НСОРБ и кмет на община Троян Донка Михайлова.

Въпреки фалстарта заявленията за обучение вече са подадени. Срокът да се извърши инструктажът е в рамките на до 3 месеца. „Говорихме със старши комисар Джартов обученията да се проведат в по-кратък срок от регламентираните три месеца и получихме неговото уверение”, допълни изпълнителният директор Силвия Георгиева.

Някои кметове са заявили определена бройка експерти да бъдат обучени, но им било разрешено да се запишат само двама. „Наредбата предвижда до два индивидуални профила да бъдат създавани. Но при аргументирано искане от кмет, може да бъдат дадени още”, каза Михайлова.

Продължава борбата с пожарите в страната

Комисар Джартов информира за борбата с огнените стихии пред последните дни. Той посочи, че към момента няма опасност за населените места. Всички пожари, които възникнаха в понеделник, са овладени. На места в Пловдивско огънят е загасен.

Той коментира и ситуацията с двамата огнеборци, пострадали при гасенето на пожара край Вършец. Те бяха ранени, след като автомобилът им се обърнал. Двамата са в добро общо състояние. Единият е с порезни рани по ръката, а другият - с три счупени ребра, каза Джартов.

За пожара в Северна Македония, който бушува на 3 км от българската граница, Джартов каза, че на този етап няма опасност за България, тъй като огънят се разпространява в посока север-запад. Той поясни, че на място има екипи на пожарната и горското стопанство и с превантивна цел се правят просеки.

За пожарите в Гърция експретът заяви, че страната ни е предложила помощ от два пожарни автомобила с 15 служители, но към момента южната ни съседка не се е възползвала.

Пожарите в Гърция взеха първата си жертва

Джартов обясни, че причината страната ни да е в челните позиции по пожари в Европа за тази година е буйната растителност и фактът, че терените, на които възникнаха, са труднодостъпни. Друг сериозен фактор е силният вятър, каза още главният комисар. И за пореден път призова хората да не палят огън сред природата.

Повече по темата гледайте във видеата. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase