Той организира международен фестивал за пета година

Белгиецът Никола Хаузер вдъхна живот на Чипровци чрез музиката. Той идва за пръв път в България преди пет години. На стадиона на местния футболен отбор "Миньор Кипровец" за пореден път той организира Международен музикален фестивал. Мелодиите от българския фолклор обаче са навсякъде из града - дори по улиците. Музиканти свирят на духови инструменти, цигулки и други. 

„Нищо лично": Как японец обикна България заради маслодайната роза

Никола идва от Брюксел, където 15 години работи за големи международни семинари. Решава обаче да вдъхва живот в малките, обезлюдени места в Родопите и в Северозапада. Той живее в България със семейството си и жена си, която свири на флейта и пиано. Синът му пък свири на тромпет. "На 22 години дойдох да уча в Пловдив. Това е 1998 г. през януари, имаше сняг. Запознах се с Иван Стефанов - голям мой приятел, жена му идва от Чипровци. Когато дойдох за пръв път, разбрах колко ми пълни душата. Тук намерих друго семейство - българският народ. Сприятелих се с много музиканти", споделя той.

Пламен Крумов, който е добре познат музикант, свирещ на туба, споделя, че всички музиканти дават максимума от себе си, за да покажат красотата на българския фолклор на гостите на фестивала.

Повече гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase