Все още се тълкува и защо статуята е изоставена в канализацията на древния град

На огромен интерес се радва мраморната статуя, която беше открита при археологическите разкопки в древния град Хераклея Синтика. Тя вече е изложена в Историческия музей в Петрич, но все още не може да се каже със сигурност кого изобразява.

Около 4000 са новите посетители през месец август, а те са със сигурност ще се увеличават, тъй като тепърва предстои реставрация на статуята, част от която реставрация може да се случва и на живо пред посетителите. На кого обаче е тази статуя е въпросът, който продължава да бъде интересен за абсолютно всички. Нека видим репортажа.

На главното място в музея в Петрич. Статуята от Хераклея Синтика в целия ѝ ръст и блясък вече е достъпна за всички любопитни, любознателни и заинтересовани.

Монументът от Хераклея Синтика: Статуя за милиони, която може и да не е на бог Хермес

"За първи път я виждам, впечатлява ме с целия ръст, изложена тази фигура и предполагам, че след като се доизчисти, ще блесне с по-голяма красота", каза Елена Попова, посетител в музея.

Отговори обаче още няма. Макар експертите да се приближават бавно до истината.
"Свели сме до 2 исторически лица възможният индивид, който е изобразен, липсват ни някои детайли от почистването на лицето, на прическата и частично на мантията, която е на рамото, за да бъдем по-категорични. Не е лесен процесът, защото има доста сходни изображения понякога, те са различни персонажи и заради това, все още не избързваме. Но със сигурност би трябвало през октомври вече да сме съвсем готови, знам, че хората се интересуват и е важно, но не искам да претупваме", посочи проф. Людмил Вагалински, ръководител на археологическия обект.

Все още се тълкува и защо статуята е изоставена в канализацията на древния град. Засега основното предположение е свързано с навлизането по това време на християнската религия.

Статуята предстои да се реставрирa. Вече е избран реставратор, който след ангажимент в Съединените щати, ще започне работа. Дейностите му ще е възможно да бъдат наблюдавани в музея в Петрич.

Уникална находка: Откриха мраморна статуя на Хермес край Рупите

А откритията в Хераклея Синтика не спират. Намерена е колона с надпис на старогръцки, на който пише - На Беския Дионис. Това е най-новото свидетелство за присъствието на траки сред елита на Хераклея Синтика

"Този надпис, намерен в Хераклея, съвпада с една теза на професор Александър Фонт, че светилището трябва да бъде локализирано някъде в района около Беласица, между Беласица и Места, или от Беласица малко към Дойран, все в този район, който касае Югозападна България, ръбчето, част от Северна Гърция", обясни професорът.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase