По-късно дойде и отговор от Александър Николоски

Скандалът със Северна Македония отново влезе в дневния ред на депутатите. Този път се чуха и призиви за оставки. Острата реакция на парламентарните групи дойде след изказванията по адрес на България от страна на вицепремиера на РСМ Александър Николоски, който определи българския президент като „нецивилизован”, а българските представители – „мизерни”.

От кулоарите в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска Александър Николоски да напусне поста си на вицепремиер и министър на транспорта в кабинета на ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония. „Оставка на този министър. И ако не го направят, нито премиер, нито президент, нито министри, нито партии трябва да се виждат и разговарят с тях“, посочи Борисов.

Докъде ще стигне напрежението между Скопие и София

От „Продължаваме Промяната - Демократична България“ определиха изказването на Николоски като недопустимо. „Споразумението, което беше сключено на база Френското предложение, беше достатъчно добро и се видя, че въпреки критиките, които понесохме към онзи момент, изцяло политически мотивирани, в момента интересите на България са защитени. Но колегите от РСМ по вътрешнополитически причини отклоняват народа си от техния европейски път“, посочи депутатът от ПП-ДБ Лена Бориславова.

Същото е мнението и на БСП. „Неприемлив език между два съседни народа“, каза депутатът от партията Борислав Гуцанов.

Според „Има такъв народ” обаче точно от ПП-ДБ са виновни за отношението на Северна Македония. И то именно заради т.нар. френско предложение през 2022 г., когато България се съгласи да вдигне ветото си срещу гаранции, че Скопие ще впише българите в Коституцията си. Това не се е случило до момента.

Трифонов: Изказването на вицепремиера на РСМ е унизителна глупост

„Френското предложение е измиване на ръцете, няма какво да се лъжем. Докато Кирил Петков трябваше да бъде съден за държавна измяна тогава. Така че днес те да ми говорят... Слушам Борисов как е възмутен, как не трябва да се говори с такива хора. Ами вие им дадохте България на тезгяха“, допълни Станислав Балабанов от ИТН .

Според Костадин Костадинов от „Възраждане” това е опит на Скопие да изкара българите лоши. „Целта на всички тези провокации е те да ни подхвърлят топка, която ние да отиграем и след това да кажат за пореден път: „Ето, виждате ли, българите не само ни унижават, но и ни мразят“. Нищо подобно, ние българите обичаме всички жители на Северна Македония, защото огромното мнозинство от тях са българи, говорят български език и са част от българската култура. Включително и Християн Мицкоски и министър Николовски“, отбеляза той.

Малко по-късно през деня дойде реакция на вицепремиера на РСМ Николоски. „Искам да кажа нещо на политиците, които ми искат оставката. От мен искат оставка политици, които са обвинени в корупция“. Изказването му беше публикувано от ВМРО - ДПМНЕ.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase