Данните са на Европейската централна банка

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната при търговията със стоки и услуги със страни извън общността е намалял през юли на фона на спад на излишъка по сметката на първичния доход. Той обхваща основно три вида операции: компенсации на наетите лица, заплащани на нерезидентни работници или получени от нерезидентни работодатели и инвестиционен доход от преки, портфейлни и други видове инвестиции и резервни активи.

Данните са на Европейската централна банка за платежния баланс на еврозоната. Текущата ѝ сметка е била на излишък от 40 милиарда евро (44,7 милиарда долара) през юли в сравнение с излишък от 51 милиарда евро през юни.

Излишъкът в търговията със стоки е спаднал до 35 млрд. евро спрямо 39 млрд. евро през юни. Излишъкът при търговията с услуги се е увеличил до 19 млрд. евро през юли, при 12 млрд. евро излишък през предходния месец.

Първичният доход показа дефицит от 1 милиард евро в сравнение с излишък от 14 милиарда евро. В същото време дефицитът по вторичния доход се свива до 13 от 14 млрд. евро.

През 12-те месеца до края на юли излишъкът по текущата сметка на еврозоната скочи до 388 млрд. евро при 71 милиарда евро през същия период на миналата година.

Нетните придобивания от резиденти на еврозоната на ценни книжа за портфейлни инвестиции извън еврозоната са възлизали на 477 млрд. евро, а нетните придобивания на ценни книжа за портфейлни инвестиции от нерезиденти - на 642 млрд. евро.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase