Пазарът на труда остава стабилен, категорична е Джанет Йелън

Намаляването на лихвените проценти, обявено снощи от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, е „силен положителен сигнал” по отношение на състоянието на американската икономика. Това заяви министърът на финансите Джанет Йелън, месец и половина преди изборите в страната.

„Това отразява увереността на УФР, че инфлацията е спаднала значително и е напът да се върне към целта от 2 на сто, както и че рисковете от инфлация всъщност са намалели значително. В същото време пазарът на труда в страната остава стабилен", заяви Йелън във Вашингтон.

Според нея "мекото приземяване", на което властите се надяваха, тоест намаляване на инфлацията, без безработицата да скочи рязко или да предизвика рецесия, се осъществява. "Точно това е, което наблюдаваме в икономиката", заяви министърът.

Федералният резерв понижи рязко основните си лихви

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп обаче каза, че намаляването на лихвения процент от страна на УФР показва, че или "икономиката е в много лошо състояние", или служителите на Централната банка "играят политически игри".

УФР обяви снощи първото си намаление на лихвените проценти от 2020 г. насам - с половин процентен пункт (50 базисни пункта), имайки доверие в низходящата траектория на инфлацията и нежелаейки да рискува да навреди на доброто състояние на пазара на труда. Това трябва да даде малко въздух на американските домакинства и на свой ред може да е тласък за кандидата на демократите и настоящ вицепрезидент Камала Харис.

УФР е независим от политическата власт. "Ние не сме в услуга на нито един политически представител, нито една политическа личност, нито една кауза, нито един проблем", настоя президентът на УФР и централен банкер Джером Пауъл.

Джанет Йелън защити и митата, които администрацията на президента Джо Байдън наскоро увеличи върху вноса на китайски продукти - от електрически превозни средства до батерии. "Това са области, в които Китай притежава свръхкапацитет. Взехме съзнателно решение да развием тази индустрия за чиста енергия в САЩ. Това не означава, че искаме да правим всичко изцяло сами", каза тя. И допълни, че "САЩ наистина иска да намали зависимостта си от Китай".

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase