Според нея все повече хора заминават извън България, за да се образоват, а после се връщат, за да променят страната ни

Колко зависими сме от държавата в Дена на независимостта и защо трябва да се връщаме винаги към България? Темата коментира художникът и общественик Станка Желева в студиото на "Събуди се".

"За мен България е моята родина и я обичам. Смятам, че търсенето на самосиндикално спасение извън страната ни е резултат от липсата на национално самочувтвие. Писва ни и си казваме: "Аз се махам". Не! "Аз си обичам държавата и смятам, че тук трябва да водя битки и да защитавам правото си да живея добре", зави Желева.

Велико Търново отбелязва Независимостта на България (ВИДЕО)

"Това, че живях във Франция, ми даде повод да оценя всичко, което ние имаме и не си даваме сметка. Тук културата се смята за нещо второстепенно – ние имаме толкова богато наследство и какво да покажем на света. Няма никакво отношение на политическия елит към всичко това", добави тя.

Станка Желева сподели, че една от многото ѝ цели е изграждането на национален музей. "Дори да няма политически интерес, самите граждани имат нужда от това", каза тя.

Според нея хората от България отиват в чужбина, за да се "образоват и за да се върнат да променят нещо". "Аз чувствам, че е мое задължение да се боря", заяви тя.

На въпроса дали ще се включи в политиката Желева отговори: "На 27 октомври – не, но скоро – да".

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase