Коментар на проф. Валери Тодоров и Чавдар Стефанов

България попада в списък на Кремъл с държави с "деструктивни" спрямо Русия нагласи. Руският премиер Михаил Мишустин одобри листата на страните, които противоречат на духовните и морални ценности на Кремъл. Документът е подписан на 20 септември и е издаден в съответствие с указа на президента Владимир Путин от 19 август за предоставяне на хуманитарна подкрепа на лица, които споделят въпросните ценности. Указът предвижда опростена процедура за преместване в Русия за тези, които не приемат "деструктивните неолиберални нагласи" в своите страни. От такива кандидати няма да се изискват познания по руски език, култура или история.

Защо Москва обяви, че ще насърчава политическите имигранти от тези страни? Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха журналистите и бивши кореспонденти на БНР в Москва проф. Валери Тодоров и Чавдар Стефанов.

Русия отхвърли "плана за победа" на Зеленски

"Погледнато отстрани, законът си е хуманен, тъй като позволява на хората, несподелящи "деструктивните нагласи", да се изселят в Русия. Руската Дума започна заседанието си в неделя  с антиимигрантски закони, които ще гласува и приеме. Аз даже пуснах една информация във Facebook, че Путин нареди да бъде направено това хуманно дело, да се спасят желаещите от гнета на либерализма, да се приобщят към духовните ценности, като тук може да прибавим и руската църква. Тя в момента подкрепя премахването на Дарвиновата система от учебниците", заяви Стефанов. 

По думитена проф. Тодоров в указа има едно противоречие. "Желаещите да емигрират трябва да споделят руските духовни ценности, но може да не знаят езика и историята. Тогава по какъв начин те ще се приобщят към тези ценности? Друг момент е, че въпросните хора, за да се заселят, трябва да имат определен профил. Не знам дали хора с нетрадиционна сексуална ориентация може да бъдат кандидати за убежище? И дали са добре дошли? В момента чужденците в Русия се пререгистрират на всеки три месеца. Така че как тези хора, които ще получат убежище, ще бъдат третирани?", попита проф. Тодоров. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase