Коментар на журналиста от „Дойче веле” Александър Андреев

Държави пред избори, региони на ръба на тотална война. Как всичко, което се случва по света, рефлектира на решенията, които взимат правителствата, и върху нагласите на обикновените хора? Един такъв пример е Германия, където преди дни се проведоха поредните местни избори, а от няколко седмици се върнаха и строгите гранични проверки. Какво се случва в страната, която за много българи е пример за демокрация и стабилност? Темата в „Пресечна точка” коментира журналистът от „Дойче веле” Александър Андреев.

Oт 16 септември: Германия въвежда контрол по границите си

„Външнополитически Европа е много слаба. Тя е „книжен тигър” в тази област. Липсва кохерентна европейска политика по отношение на конфликтите. Европа открай време не е фактор в сигурността и в отбраната. Европа, както много пъти се е казвало, е икономически колос, но военнополитически и геополитически тя още е по къси панталонки”,подчерта той. Така Андреев коментира думите на Жозеп Борел, че „най-големите страхове на Европа от разрастване на конфликта в Близкия изток и войната в Украйна се превръщат в реалност”.

По думите на Андреев до Германия „се пътува съвсем спокойно и сухопътната граница се прекосява без проверки”. „Проверките са мобилни и пунктуални - няма въведен всеобщ контрол. За такъв контрол няма и ресурси. Нека да припомним, че такъв контрол беше въведен миналата година по южните и източните граници - Чехия, Полша, Австрия. И за това време там бяха спрени около 30 000 нелегални мигранти. Настоящият контрол беше въведен по западните и северозападните граници - Белгия, Нидерландия, Дания. И той е пунктуален – тоест, правят се отделни проверки. Вече стотици нелегални мигранти са били установени по време на тези пунктуални проверки. Но да се възобнови граничният контрол е невъзможно”, подчерта той.

Каква е причината за засилените проверки на германските граници

Андреев обясни, че има много хора, които преминават границата, за да отидат на работа в съседната държава - Белгия и Нидерландия. „Хората няма да могат да стигнат до университета или до работните си места. Но тези проверки са изключително интересни за германската полиция, защото от месеци насам има сериозен износ на наркопрестъпност от Нидерландия и Белгия към Германия”, посочи той.

Според Андреев проблемът с мигрантите нараства. „В момента в Германия има най-много мигранти, в сравнение с 50-те години на миналия век. Те са 3,4 милиона. Да не забравяме, че около 2 милиона от тези хора са украинци. Общините издъхват в невъзможността си да удовлетворят техните нужди от подслон, от храна, от обучение. От друга страна обаче, с проблема се спекулира. Както „Алтернатива за Германия”, така и Християндемократическата опозиция натискат правителството да предприема по-сериозни мерки срещу незаконната миграция”, обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase