По думите му ситуацията е трудна за описване

Ако случващото се в Ливан не е нова голяма война, ние сме на прага на такава. Израелският премиер казва: „Ние не искам война, но ако се наложи, ще я направим“. Много зависи от това, което се получи на терен.  Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков.

Проф. Владимир Чуков уточни, че вероятно Ливан е останал сам в битката. „1982 г. ливанците се уповаваха на Ясер Арафат и на палестинците. 2006 г. очакваха помощ от Башар Асад, но отново не се получи. Сега чакат помощ от Иран, само че това, което виждаме и чуваме от изявлението им някак не подсказва, че Иран е склонен да се занимава с „Хизбула“, посочи той. 

„От миналата седмица нещата започнаха с взривовете на пейджърите. Самият Хасан Насрала в своята реч в сряда заяви, че са избухнали пейджърите и са му се обадили да спрат да бомбардират, иначе „нещата ще станат тежки“. В момента, в който е отказал, избухнаха уоки токитата. Това е последствието от отказа му“, уточни професорът. 

Кънчев: Случаят с пейджърите е подготовка за сухопътна операция на Израел в Южен Ливан

„От една страна в събота „Хизбула“ заявиха, че първата фаза от отговора за пейджърите е осъществена и бомбардираха фирмата „Рафаел“, която е част от израелския военно-промишлен комплекс, където се произвеждат подобен тип устройства“, отбеляза проф. Чуков и допълни: „От друга страна Исак Херцог заяви, че Израел нямат общо с пейджърите. В същото време обаче Нетаняху, след историята с пейджърите, каза, че са нанесли големи удари“.

По думите на проф. Чуков ситуацията е трудна за описване. „Ние в България няма как да разберем. Няма разузнавателна структура, която да разкрива информаторите си“, подчерта той. 

„Самият Ливан на глава от населението е на второ място по прием на сирийски бежанци, така, че няма как тази ситуация да остане същата. Газа е затворена, но в Ливан могат да ходят навсякъде“, каза още арабистът. 

Повече гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase