Твърди се, че под фалшив предлог са били наети бодигард, секретарка, началник на щаба ѝ и графичен дизайнер

Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен се изправи пред съда по обвинение в присвояване на пари от Европейския парламент.

„Не сме нарушили никакви правила“, заяви трикратната кандидатка за президент на крайнодесния "Национален сбор" преди началото на изслушванията в Париж, като добави, че е в „много спокойно“ настроение.

Марин Льо Пен призова за нови парламентарни избори през 2025 г.

Льо Пен и редица партийни шефове от RN са обвинени, че са присвоили пари от Европейския парламент с фалшиви работни места. Ако бъдат признати за виновни, санкциите могат да включват затвор, но също така и десетгодишна забрана за заемане на публични длъжности, което би унищожило надеждите на Льо Пен да наследи президента Еманюел Макрон на изборите през 2027 г.

56-годишната Льо Пен заяви, че възнамерява да се явява в съда колкото е възможно по-често. Двадесет и пет души общо са подсъдими по делото, което ще продължи до 27 ноември.

На подсъдимата скамейка в Париж са самата партия "Национален сбор", девет бивши евродепутати, включително Льо Пен и заместник-председателят на партията Луи Алиот, говорителят Жулиен Одул - един от деветимата бивши парламентарни сътрудници - и четирима служители на формацията.

Марин льо Пен: Легендата я няма. Ален Делон ни остави сираци

За пръв път за системата за фалшиви работни места в партията ѝ бе сигнализирано през 2015 г. Тя обхваща договори за парламентарни сътрудници между 2004 и 2016 г.

Прокурорите твърдят, че асистентите всъщност са работили изключително за партията извън парламента. Много от тях не са били в състояние да опишат ежедневната си работа, а някои никога не са се срещали с предполагаемия си шеф - член на ЕП, нито са стъпвали в сградата на парламента.

Твърди се, че под фалшив предлог са били наети бодигард, секретарка, началник на щаба на Льо Пен и графичен дизайнер. Обвиненията в злоупотреба с публични средства предвиждат максимални наказания, включително глоба от 1,1 млн. евро, 10 години затвор и забрана за заемане на публични длъжности за срок от 10 години.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС