Четирима кандидати се борят за поста

Четирима кандидати се борят за президентския пост в Мозамбик. Някои от тях обещават да отърват страната от предполагаемата широко разпространена корупция и да подобрят икономиката ѝ. Други твърдят, че ще сложат край на дългогодишното напрежение в северната провинция Кабо Делгадо, което е прогонило около 1 млн. души от 2017 г. насам, съобщава Voice of America.

Партия “Фрелимо” управлява Мозамбик от независимостта от Португалия през 1975 г. до днес. Някои казват, че страната се справя добре. 69-годишната Аржентина Бебе казва пред VOA, че е твърде стара за промени и иска приемственост на президентските и парламентарните избори. Други, като 28-годишният Ернесто Кастиго, казва, че ще гласува за промяна. “Притеснява ме корупцията. Ще гласувам, за да може Мозамбик да се развива, за да може обществото да се чувства по-спокойно", казва той. 

От Мозамбик до Александър Маккуин - пътят на един млад дизайнер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Аслак Оре, изследовател в института “Кристиан Микелсен” в Норвегия, прави проучване за Мозамбик от 25 години. Той казва, че корупцията наистина засяга ежедневието на обикновените хора.    

Четирима кандидати се борят за президентския пост, включително Даниел Чапо, изборът на управляващата партия “Фрелимо”. На неотдавнашен митинг 47-годишният бивш радиоводещ заяви пред поддръжниците си, че мирът и сигурността за страната му ще бъдат основен приоритет.  

Правителството се бори с конфликтите в богатата на газ и петрол провинция Кабо Делгадо, където според съобщенията от 2017 г. насам са убити около 4000 души, а около 1 милион са разселени.

Бракониери срещу природозащитници: Резерватът "Ниаса" се противопоставя на убийството на слонове

Междувременно анализатори твърдят, че едно от най-големите постижения на “Фрелимо” е прекратяването на дългогодишната брутална война с Движението за национална съпротива на Мозамбик (РЕНАМО). Формацията се превърна в една от основните опозиционни партии, която зае второ място на последните президентски избори.    

Другите двама кандидати са Лутеро Симанго, 64-годишен и лидер на Демократичното движение на Мозамбик, и 50-годишният Венансио Мондлан, независим кандидат, който преди е членувал в РЕНАМО и изглежда популярен сред младежите, съобщава VOA.   

17,1 милиона души са се регистрирали за участие в изборите, което е с 3 милиона повече от броя, който е бил на последните избори през 2019 г. 

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America, vesti.bg