Няма да се използва произведената за предходни избори

В предстоящите избори няма да се използват ролки хартия за машинното гласуване, които са били произведени и използвани при предходни избори. Хартията ще бъде със съвсем други, допълнителни защити, които до момента не са били утвърждавани и прилагани. Това каза председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Тя обясни още, че ЦИК е одобрила допълнителна защита за специализираната хартия, която не е използвана досега, като тя ще бъде една за частичните местни избори и друга - за изборите за Народно събрание на 27 октомври. По думите ѝ дори визуално се забелязва разликата между ролките хартия за двата избора.

Достатъчна ли е поддръжката на машините за гласуване преди изборите

Нейкова добави, че е постъпила информация от всички области с изключение на две, от голяма част от общините и печатницата на БНБ, във връзка с решението на ЦИК да бъдат унищожени всички неизползвани ролки хартия досега.

По отношение на машинното гласуване, в петък, на 11 октомври, имаме готовност да се проведе т.нар. доверено изграждане на изпълнимия код от изходния код за изборите на 27 октомври в защитена среда, която осигурява Министерство на електронното управление, съобщи Камелия Нейкова. Машините, които трябва да заминат за секциите извън страната, този път са 157. 

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Константин Костов, БТА