Лидия Даскалова, Любомир Стефанов и Страхил Делийски с анализ на политическите събития у нас

Предизборната кампания и събитията в съдебната власт коментираха политолозите Лидия Даскалова, Любомир Стефанов и Страхил Делийски в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Трудно е да се обясни защо реформите в съдебната власт засягат пряко всеки един гражданин. Тази тема липсва в политическото говорене в момента. Дали защото се изтърка, дали защото не се разбира достатъчно от кандидатите за народни представители, или има друго на дневен ред - не е ясно. Не се отправят ясни и конкретни послания каква е визията за съдебната власт“, каза Даскалова.

Според Стефанов политиците смятат, че темата за съдебната власт вече е „изтъркана“ и не е предмет на предизборната кампания. „Стои проблемът как органи с изтекъл мандат ще изберат за мандат от седем години човек със спорен статус“, каза той.

Подготвяно ли е покушение срещу Пеевски

„Всяка партия в момента се е заела да изкопае своето. Тези срамежливи мечти за съгласие и диалог след изборите няма да помогнат да се случи някаква смислена управленска конфигурация“, каза Делийски.

Даскалова е на мнение, че е възможно да има разбирателство след вота чрез "договорка". „Струва ми се безпринципно, но няма да е прецедент. Това е лошо, защото няма каузи, които да обединят няколко политически субекта. Всеки прави кампания без сериозни послания. Избягват се теми като борбата с корупцията и съдебната реформа“, смята тя.

Според Стефанов трябва да има коалиционно управление заради националния интерес.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петрова