Тя е на мъж на с къса брада, облечен в тога, със свитък в ръка

Варненски археолози откриха уникална почти непокътната статуя на близо 2 000 години. От Регионалния исторически музей казват, че това е първата толкова добре запазена статуя от римската епоха у нас.

Предварителната ѝ датировка е от края на втори и първата половина на 3 век след Христа и изобразява мъж, облечен в тога, който държи свитък в ръка. Върху предната част на постамента има и добре запазен надпис, на който се вижда и предполагаемото име на мъжа, а учените смятат, че той е бил виден гражданин на древния град Одесос.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Изключително рядко и изключително ценно откритие е тази статуя. Много не обичам думата уникален, но в случая е уникална доколкото нямаме друга статуя, която да е от тази епоха и да е напълно запазена”, заяви д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична археология в РИМ – Варна.

„Ние се радваме изключително много. Направо сме в еуфория, защото се сдобихме с невероятен паметник. Разбира се той ще бъде почистен от реставратори, подготвен и т.н. и задължително ще стане част от нашата постоянна експозиция, тъй като това е една първокласна археологическа находка”, добави той.