Фигурата изобразява видния гражданин на Одесос Гай Марий Хервогоне

Излагането пред публика на уникалната римска статуя, която беше открита преди дни във Варна, може да се забави. Причината е липсата на реставрационни ателиета, предупредиха от музея в морския град. Не достигали и специалисти, които да се погрижат за консервацията и почистването на фигурата. Статуята е на 1800 години. Тя изобразява видния гражданин на Одесос Гай Марий Хервогоне, живял през 1-2 век и свързан с римската власт. Според експертите експонирането на статуята ще бъде възможно, едва след като завърши необходимата консервация. Към момента не е ясно кога ще се случи това.

Експерт: Възможно е римската статуя, открита във Варна, да изобразява виден гражданин

Гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей отправи призив към общинските власти да осигурят подходящи условия за реставраторите, които работят с уникални паметници. „Нашите специалисти са принудени да работят във фургони, в задния двор или в коридорите на музея. Това са абсолютно неадекватни места за такава деликатна и прецизна работа като реставрацията“, подчерта д-р Тенекеджиев.

Той отбеляза, че липсата на подходящи ателиета не само забавя експонирането на ценни находки като наскоро откритата статуя на Гай Марий Хервогоне, но и затруднява грижата за останалите исторически артефакти, които притежава музеят. „Необходима е спешна намеса, за да могат нашите специалисти да продължат своята работа в условия, които отговарят на важността ѝ“, добави той.

Редактор: Станимира Шикова