Вотът е само седмица преди парламентарните избори

Точно седмица преди предсрочните парламентарни избори, в няколко населени места днес избират кметове. Гласуването се превръща в своеобразна репетиция преди вота на 27 октомври.

Омуртаг

Омуртаг избира своя кмет на частични избори, след като вотът преди 1 година беше касиран. Кандидатите са четирима. Избирателната активност вечерта е близо 30%.

В деня за размисъл за гласоподавателите от община Омуртаг, полицията задържа бащата на бившия кмет и настоящ кандидат затова, че агитира в центъра на града. Той твърдял, че правил кампания, но не за местните, а за Парламентарните избори, която била разрешена. На сина му обаче не било разрешено да гласува, защото е под домашен арест по обвинение за участие в ОПГ.

„Той е под домашен арест и гласуване може да се осъществи, само с разрешение на прокурора”, обясни член на СИК и поясни, че те не са длъжни да му осигурят подвижна секция.

Изборите за кмет на Омуртаг започнаха с ентусиазъм у някои гласоподаватели. Основно се гласуваше с хартиена бюлетина.

Имаше и сигнали за нарушения. Сред такъв за разлепени по дърветата плакати в близост до избирателна секция в центъра на града. Затова агитационните материали бяха премахнати.

Над 20 000 са имащите право на глас в Община Омуртаг. Кандидатите за кмет са четирима. Очакванията са да има балотаж след седмица, когато е и парламентарния вот.

Варна

Във варненските райони „Приморски” и „Одесос” гласуват за районни кметове. Избраните през есента на миналата година бяха отстранени от длъжност със съдебно решение. Данните към 17:30 часа показват, че за районни кметове са гласували малко над 8% от избирателите.

Изборният ден във Варна стартира точно навреме и без нарушения.

„Всички секционни комисии са направили необходимото по методически указания на ЦИК за започване на работа”, обяви Велин Жеков, председател на ОИК – Варна.

В ранните часове на деня обаче гларусите по улиците бяха повече от избирателите. В обедните часове стана ясно, че избирателната активност е под 1%. Следобед все пак се покачи с няколко процента.

Изборният ден се очаква да приключи около 20:00 ч. В надпреварата за районни кметове на „Одесос” и „Приморски” се състезават общо 8 кандидати, а за тях избирателите все още могат да гласуват както с машина, така и с хартиена бюлетина.

Войнягово 

Избори и в село Войнягово край Карлово, след като досегашният кмет е осъден за кражба на печка от пенсионерския клуб. В битката за кметския пост се впуснаха петима кандидати, а в селото отчетоха рекордна избирателна активност- 53% към 18:00 часа.

Никой във Войнягово не е очаквал, че след три поредни мандата кметът им Тодор Танковски ще открадне и продаде печката тип „камина” от пенсионерския клуб.

„Тук беше печката, но не работеше. Затова не съм я монтирал никога. В инвентарната книга съм я записал - подарък от 2012 година”, обясни Симеон Грошев, председател на пенсионерския клуб във  Войнягово. Той разказва, че в средата на юни тази година кметът му поискал ключа, за да ходи в клуба да танцува. Той е ръководител на местната фолклорна група. Вместо да играе хоро обаче Танковски взел камината. Танковски беше осъден 1 година условно с изпитателен срок от 36 месеца. Екип на NOVA го срещна на път към секцията да избира свой наследник.

„Не, не беше кражба. Целта ми беше да премахна водната риза, за да може тази печка да я поставим точно в това помещение, защото то е неотопляемо. Вината съм си я признал. Виновен съм. Съжалявам за това. Извинявам се пред всички жителите на Войнягово”, заяви Тодор Танковски.

Лозен

В село Лозен, което е част от столичната голяма община, се стигна до вота след кончината на досегашния кмет Георги Младенов. Към 17:00 часа избирателната активност е 12%, като предпочитания начин на гласуване сред жителите на селото е хартиената бюлетина. Около 70% са упражнили правото си на глас по този начин, а останалите 30% са предпочели машината. В една от секциите с най-много регистрирани избиратели от 600, едва 120 са упражнили правото си на глас.

„В 07:00 часа стартирахме изборния ден, с машината нямахме абсолютно никакъв проблем. В моята секция хората избират да гласуват с хартиени бюлетини, а не са машина”, заяви Любомира Камберова, председател на СИК.

Габровница

Напрежение в изборната секция в монтанското село Габровница. За кратко е било спряно и гласуването. Синята химикалка, с която трябва да се гласува, е била сменена с черна. Не се знае и колко хора са гласували с непозволения цвят.

Случаят вече се проверява от прокуратурата. В селото отбелязват и висока избирателна активност. Към 17:30 ч. повече от половината жители са упражнили правото си на глас. До извънредните кметски избори там се стигна с касиране на предишния вот заради изборни нарушения. Двама са кандидатите за кмет. В селото през целия ден има засилено полицейско присъствие.