Според гръцки учени размерите на пеперудите се смаляват заради увеличаващите се температури

Гърция може да се похвали с най-голямата популация от около 237 вида пеперуди в Европа, много от които са ендемични. Увеличаващите се температури, свързани с изменението на климата, правят живота им по-труден, казват учените. Храната е по-оскъдна, периодите на цъфтеж са по-кратки и сега експертите подозират, че популациитре на гръцките пеперуди намаляват.

Учени откриха, че пеперудите опрашват цветята с помощта на електричество

Агрономис Константинос Анагностелис е част от екип, работещ по изследователския проект "MEIOSIS" (гръцката дума за свиване) от университета в Янина. Проектът включва измерване на телесното тегло на повече от 50 000 пеперуди в продължение на един век, за да се моделира намаляващият размер на тялото им при изменението на климата. Пеперудите разчитат на температурата, за да извършват основни дейности като чифтосване, размножаване, растеж и хранене. „Нашата предварителна теория предполага, че може да има постепенни промени в техния размер“, добавя Анагностелис.

Топлината принуждава пеперудите да летят до по-хладни места, където има по-малко храна. Все по-мащабните горски пожари в южната ни съседка също намаляват пасищата, които са източник на храна, според Анагностелис.

Редактор: Мира Мирчева
Източник: "Ройтерс"