Централата на авиационен и космически завод беше атакувана от неизвестни нападатели

„Осъждам тази отвратителна терористична атака и пожелавам Божията милост на нашите мъченици“, заяви турският президент Реджеп Ердоган по случай терористичната атака в сърцето на оръжейната индустрия на страната. Той научи новината по време на форума БРИКС, организиран от Владимир Путин.

Този следобед централата на авиационен и космически завод, която се намира близо до Анкара, беше атакувана от неизвестни засега нападатели. Петима души са загинали, а 22 са ранени, съобщиха турските власти. Двама терористи - мъж и жена са били елиминирани.

В района се е чула силна експлозия, последвала е и стрелба пред входния портал на завода. Някои турски медии съобщиха, че атентатор камикадзе се е самовзривил, но това не е потвърдено официално. „Усилията ни за идентифициране на извършителите продължават. Веднага щом самоличността им бъде определена, ще бъде разкрита пред нашата нация, за да е ясно коя е терористична организация е отговорна“, заяви министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая.

Убити и ранени при нападение срещу комплекс на турската авиокосмическа компания в Анкара (ВИДЕО+СНИМКИ)

Компанията, където е станало нападението, е държавна. Тя е една от най-важните в отбранителната индустрия на Турция и произвежда както граждански самолети и хеликоптери, така и каан - първите турски бойни самолети.

„Това е изключително чувствителен сектор от турската отбранителна индустрия. Нека да кажем, че 80% от износа на турски оръжия се дължи именно на тази индустрия. Гледайки колко човека са нападателите, тук не става въпрос за държава, която направила, осъществила това терористично нападение, а по-скоро това е вътрешно турски проблем. Това, което трябва да кажем е, че турските дронове „Байрактар“ се използват много активно от турските въоръжени сили в Северен Ирак и в Северна Сирия срещу подразделения било то на сирийските кюрди или пък на ПКК, които продължават да действат на територията на съседен Ирак", посочи арабистът и международен анализатор Владимир Чуков.

След нападението ръководителят на НАТО Марк Рюте предложи подкрепата на Алианса за Турция в разговор с Ердоган.