От своя страна доц. Милен Иванов посочи, че терористичните формирования на общността не са съгласни да има примирие с Турция

Петима загинаха при терористична атака срещу националната авиокосмическа компания на Турция близо до Анкара. 22-ма са ранени, а двама терористи - мъж и жена, са били елиминирани.

"Няма обект, който да е 100% защитен от такава атака, но случилото се е в контекста на политическата ситуация в Турция. Твърди се, че организатор са радикалните крила на ПКК (Работническа партия на Кюрдистан). Върви процес на нормализация на отношенията с политическите крила, но терористичните формирования не са съгласни с примирието", каза в ефира на "Твоят ден" доц. Mилен Иванов, бивш директор на Академията на МВР. 

Убити и ранени при нападение срещу комплекс на турската авиокосмическа компания в Анкара (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според него кюрдите няма как да получат своя независима държава. "Говори се за изкарване на политическата сцена на лидера на ПКК Абдула Юджелан, който е в изгнание от доста време. Това би довело до стабилизация на политическата сцена в Турция. Много е трудно да се противодейства на подобен атентат, защото има огромна логистика, както и подкрепа в страната. Дори в парламента има кюрдска опозиционна партия", отбеляза той. 

От своя страна политологът от Института за балканистика Мариян Карагьозов отчете, че в последните дни е имало индикации за започване на нов преговорен процес между Турция и кюрдските политически и военни организации.

"Целта е намиране на решение на дългогодишния проблем между тях. Отначало беше ясно, че зад атентата в Анкара стоят именно кюрдите, защото един от участниците е жена, идентифицирана като кюрдски боец. Това е типично само за тази мюсюлманска общност. Лидерът на ПКК е арестуван на остров Имралъ през 1999 г. Той вече е на 75 г. Въпреки че е в затвора, има огромно влияние в организацията. От около 40 месеца нямаше връзка с него, но наскоро турски политици започнаха опити за урегулиране на кюрдския въпрос. Преди това той дълго време е живял в Сирия. Удар върху престижа на турската отбранителна индустрия е една от версиите за атентата. Целта не е била да има много жертви, затова не е избран гъстонаселен район", заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова