Коментират Харалан Александров, Димитър Ганев, Кристиян Шкварек, Светослав Маринов, Димитър Аврамов

Ще има ли стабилно правителство след днешния вот? Коментират социалният антрополог Харалан Александров, политологът от „Тренд” Димитър Ганев, политическият анализатор Кристиян Шкварек, политологът Светослав Маринов и политологът Димитър Аврамов.

„Преди 3 години „Възраждане” влезе в НС с 4,9%, сега стоят стабилно на 13-14%. Влизат две нови формации. Не е ли очевидно, че има тенденция, изключително близка на тази, която се включва в Европа – да набъбва процентът на формации и политици, които са антиглобалистични, антилиберални. Тази тенденция ще се задълбочи на следващите избори”, коментира Кристиан Шкварек. Според него ако не се стигне до правителство, при следващи избори ще влязат още формации и ще увеличат процента си.

„Това, което виждаме, за мен изяснява, кой трябва да поеме отговорност за съставяне на правителство – това са ГЕРБ и ПП-ДБ. Трябва да се прояви уважение към избирателите. ПП-ДБ трябва да участват в преговори с ГЕРБ и да приемат, че правителство трябва да се направи още с първия мандат. Трябва да приемат, че този процес трябва да бъде воден от ГЕРБ, трябва да дадат инициативата на ГЕРБ. А ГЕРБ не трябва да натрапва своя партиен кандидат за премиер, особено Бойко Борисов”, коментира Светослав Малинов. Той напомни, че ако ГЕРБ тръгнат натам, трябва да се привлече и трети партньор, а може би и четвърти партньор. „Трябва да се уважават и избирателите на ИТН, които искат надпартиен кабинет”, каза Малинов.

„Тези две партии, за които говорим, няколко пъти се опитваха да правят нещо общо. Успяха само да направят г-н Пеевски значима политическа фигура, в резултат, на което ДПС се разцепи и сега той има по-голямото ДПС. Наистина ли някой си прави илюзии, че без ДПС на г-н Пеевски е възможно да има правителство”, коментира Димитър Аврамов

„Това, което се вижда от резултатите, е, че на втори поредни избори, „Възраждане” не качва. Като че ли е стигнало потенциала си. Алтернативите не са точно в полето на „Възраждане”. Евелин Михайлов и „Величие” нямат такова отношение към ЕС и НАТО. При Радостин Василев има история в ИТН и ПП-ДБ, това не са антиевропейски и антинатовски партии. Голямата политическа алтернатива в България, за която има огромно пространство, не е антиевропейска и анти НАТО-вска”, коментира Димитър Ганев. По думите му по-скоро тази алтернатива засяга темите „миграция”, „Зелена сделка” и „войната в Украйна”.

„Първата заявка на ПП-ДБ е, че ще саботират възможността за евроатлантическо правителство”, заяви Харалан Александров.

„Маргинализира се либералното. Набъбва националистическия вот навсякъде”, коментира още той.

Повече гледайте във видеото. 

Редактор: Ина Григорова