Коментират Силвия Великова, Нидал Алгафари, Мирослав Ненков, Първан Симеонов, Кънчо Стойчев, Стойчо Стойчев

Какви са възможните посоки пред страната след предсрочния вот? Пред NOVA коментираха журналистът Силвия Великова, комуникационният експерт Нидал Алгафари, д-р Мирослав Ненков, Първан Симеонов, изследователски директор на „Галъп интернешънъл”, социологът доц. Кънчо Стойчев и политологът Стойчо Стойчев. 

Паралелното преброяване сочи, че ГЕРБ води. Бойко Борисов заяви, че ще управлява с всеки, който подкрепя тяхната програма. Изключи единствено „Възраждане”.

ПАРАЛЕЛНО ПРЕБРОЯВАНЕ: МЕЧ е новата партия в парламента, „Възраждане” и ПП-ДБ в битка за второто място

„На ПП-ДБ не им е такъв интересът. Очевидно им се натрива носа, очевидно трябва да бъдат поставени в ъгъла и да се научат на политическо поведение. Подминат беше въпросът за двете ДПС-та. Борисов е известен с това, че каза, че няма добро ДПС, сега ще видим дали е така. БСП не прави феноменален резултат. При условие, че Нинова чака в коридора, влизане в колаборация с ГЕРБ, й отваря вратите за Нинова и нова партия. Слави Трифонов – той вече управлява с Петков и Василев – трудно ми се вижда да са заедно. Какво остава – едни партии, за които не се знае дали ще влязат. Най-вероятно и този път ние ще се окажем изиграните”, заяви Кънчо Стойчев.

„Подкрепям тезата, че водени от теснопартийни лични интереси хора, няма как да направят нещо, което да е подходящо за нас. За мен е интересно дали ще се намагнетизира ГЕРБ, или няма. Тоест дали ще се гушнат с момчето от ДПС-то, или с татко му”, коментира д-р Мирослав Ненков.

„Като най-реалистично виждам следното – двете ДПС-та настрана, едното вероятно ще подкрепя, другото ще подкрепя, може да има и някой министър. Възможно е „Движението за права и свободи -Ново начало” да влиза през задния вход. Слави Трифонов може да преосмисли донякаде. Бойко Борисов – ПП-ДБ могат да се разберат. Това е най-легитимната формула. Не е най-вероятния сценарий. БСП би могла да се включи в това. Ако съм на тяхно място – не бих. Може и да се освободят малко депутати, може кворума да варира. Възможни са всякакви варианти”, заяви Първан Симеонов.

„Припомням, че Борисов каза, че ако имат около 80 мандата, той ще е министър-председател. Вторият вариант – ако са по-малко, ще се преговаря за някаква форма на колабобрация с ПП. Третият вариант, който лансира Росен Желязков, е за коалиция на малцинството, ако ПП-ДБ не искат коалиция с тях. Не мисля, че може да има опит за съставяне на правителство около съдебната реформа. От кратките изявления на ПП-ДБ ми се струва, че вече се изключиха”, припомни Силвия Великова.

„През май 2023 г. ситуацията изглеждаше невъзможна. В крайна сметка се стигна до конституционно мнозинство, което излъчи кабинета Денков-Габриел и управлява 9 месеца страната. Съвсем е възможно, макар че е трудно да си го представим в момента, да се договори такова мнозинство и то да излъчи кабинет”, заяви Стойчо Стойчев. „По-скоро си мисля, че този път ще се случат нещата, по невидими за нас пътища”, каза още Стойчев.

„Правителство ще си имаме, макар и служебно. Извън служебно няма да имаме към този момент. Ще си говорим за правителства и избори през март и април. Не виждам кои ще се съберат и как ще се съберат. Всички говорим, че са анти Пеевски, а той прави 10%. Не са никак малко хора. След това игнорираш „Възраждане”. След това други малки. Така няма да се получи. Трябва нестандартни решения”, коментира Нидал Алгафари.

Повече гледайте във видеото. 

 

Редактор: Ина Григорова