В стотици секции камерите не предаваха на живо

Стотици проблеми с видеонаблюдението в секциите при броенето на бюлетините. Въпреки предоставените устройства в цялата страна, много от тях не излъчваха на живо. В друга част от секциите записите, които трябваше да съдържат целия процес от преброяването на бюлетините, включително до изготвянето на протоколите, бяха прекъсвани неоснователно по-рано.

Системата за видеонаблюдение работи по следния начин - след като устройството бъде успешно включено, то започва да предава картина в реално време, но и стартира запис, който след това остава в неговата памет. Така, независимо дали са стартирали, или не излъчване на живо, пълен запис с целия процес на работа трябва да има.

Около 70% от камерите в секции във Великотърновско не са излъчвали сигнал

Към момента записите от 223 секции все още не са публични, но трябва да бъдат качени до дни от служители на Агенция "Информационно обслужване". Единствената основателна причина стотици секции да не са предавали на живо е проблем с обхвата, но нашите наблюдения от снощи показват, че много секционни членове ръчно и целенасочено спират записите все още на етап броене на бюлетините. За подобни нарушения обаче няма предвидени санкции от Централната избирателна комисия. Извън тези нарушения станахме свидетели на преправяне на хартиени бюлетини. Броенето на бюлетините отне различно време в отделните секции, а в някои от тях така и не разбрахме как отчетоха вота, тъй като записите от видеонаблюдението все още не са налични.

От кадрите в една от секциите в град Белица става ясно, че член от секционната избирателна комисия маркира номер на партия или коалиция върху няколко хартиени бюлетини. Районната избирателна комисия в Благоевград се запозна с нарушението след предоставяне на кадрите от наш екип. „РИК не контролира секциите и не гледа нарочно видеоклипове, за да хване евентуални нарушения, но моят съвет е да бъде сезирана прокуратурата. Наистина се вижда как в реално време се попълват хартиени бюлетини”, коментира председателят на РИК-Благоевград Мартин Бусаров.

Избирателна комисия разпечата кутия във Велико Търново, за да извади бюлетина

В други секции от страната преброяването беше съпроводено с вътрешно напрежение. Сред членовете възникваха и въпроси, въпреки че всички те са минали обучения. Проблеми с техниката също не липсваха.