Кои са тайните съставки на вкусното традиционното ястие

Днес отбелязваме деня на Свети Николай Чудотворец. Той се смята за покровител на моретата, моряците, рибарите и банкерите. Във Варна са подготвили богата празнична програма. На рибарското пристанище „Карантината” се приготвя рибен курбан за здраве, който ще бъде осветен и раздаден на хората. Той приготвен от военнослужещи от личния състав на Военноморските сили. По-късно ще бъде отслужен и молебен.

Гл. старшина Румен Радев – главен готвач в едно от формированията на ВМС каза, че тайната на хубавия курбан е желанието, вида на рибата, както и другите продукти – моркови, картофи и лук. Той отбеляза, че важно място заемат и подправките – черен пипер, дафинов лист и задължително девесил. „Колкото повече видове риба има в курбана, толкова по-вкусен става. Всяка риба се вари поотделно, бульонът се прецежда и след това се задушават зеленчуците, прибавя се бульона и накрая се слага и рибата и подправките“, поясни корабният готвач.

Никулден е! Интересни факти за празника (ГАЛЕРИЯ)

Кметът на район „Аспарухово” Ивайло Маринов сподели, че за четвърта година отбелязват празника след модернизацията на пристанището. Местните рибари подаряват улова си на гражданите и за приготвянето на курбана, каза той.

Празнуваме Никулден

Гледайте видеото.