Вижте какво показа проверката на кореспондентите ни в Париж, Берлин и Лондон

Във Франция казват, че коледните и новогодишни традиции са толкова, колкото са регионите в страната. На масата обаче има ястия, без които французинът не може. Богата трапеза, за да е богата годината - в празничните дни френската маса е отрупана с деликатеси и морски дарове, обилно “напоени” с шампанско.

В Южна Франция посрещат новата година с 13 десерта. Традицията има религиозен произход. Идва от Прованс и се спазва в цялата южна част на страната. 13-те десерта символизират ‘’Тайната вечеря” – последното хранене на Исус с 12-те апостоли преди разпятието.

Шеф Манчев: Храненето не бива да е само удоволствие, а и мисъл

В случая обаче не става въпрос за тестени захарни изкушения. Обикновено композицията от 13 десерта включва сушени плодове, различни ядки и традиционни дребни сладки от бадемова паста. В сладкото плато задължително има фурми – които представляват Светите земи, както и бяла и черна нуга, символизиращи доброто и злото.

Фреската празнична маса не е претрупана, но съдържа скъпи, луксозни продукти, за да бъде щедра и благополучна новата година. Гъшият дроб е задължителен, но съветите са да не консумираме повече от 50 грама и то епизодично, за да не повишим лошия холестерол. Стридите и морските дарове също са част от френската трапеза. При тях ползите са повече от вредите. Богати на протеини, омега киселини, витамини и минерали, те са бедни на калории, но някои морски дарове могат да съдържат следи от тежки метали, а прекомерната им консумация да засегне нервната система или бъбреците.

Как се подготвя вечерята за Бъдни вечер

А какъв би бил френският празник без хубаво вино или шампанско, което да гарнира изтънчените ястия? В умерени количества тези напитки могат да имат ползи за здравето, най вече заради антиоксидантите, които съдържат, но…не забравяйте високото количество захар, което имат и високото кръвно, което могат да ви доведат.

Затова на масата, по празниците търсете качество, а не количество и се наслаждавайте преди всичко на компанията, която сте избрали, съветват французите. 

През целия декември германците похапват пържени картофи с хлебче с вурст, пият греяно вино, а апетитно изглеждащите десерти са на всеки ъгъл по Коледните базари. Те са и предпочитаното място за срещи през последния месец на годината. По празниците предпочитанията за менюто в Германия са въпрос на вкус, но най-често на масата има раклет, фондю, плетцхен - както германците наричат коледните си сладки, и щолен. Вурстчетата с картофена салата са класика, както и печена патица. Всичко това обаче е придружено с богато количество греяно вино. И нещо интересно след празниците -  фитнес студиата в Германия регистрират най-много нови желаещи да се отърват от натрупаните килограми през дългата почивка за Коледа и Нова година.

Българи в Германия посрещат празниците с народна музика и танци (ВИДЕО)

Типичната коледна вечеря в Англия е съдържала между 5373 и 7000 калории, което е два пъти повече от препоръчителния дневен прием за мъжете и почти три пъти от този за жените.  Англичаните предпочитат да посрещат Нова година на открито, да пътуват в чужбина за ски, включително в България, което предполага по-малко ядене и повече движение. Което е много добре, защото проучвания са показали, че са необходими 208 часа нормално ходене или над 8 дни, за да се изразходят всички погълнати по празниците калории.

Всъщност традиционната коледна пуйка има най-малка вина за тях. Много повече калории са приети чрез печени наденички в бекон, сирена и традиционния празничен пудинг, който е пълен с ядки и сушени плодове. Дори яденето само на един такъв ухаещ десерт се равнява на 37 минути каране на кънки на лед. Чашата греяно вино пък може да се компенсира с 44 минути ходене.
Така че няма да е лесно да се изразходят всички погълнати калории по празниците. Даже някои експерти казват, че на хората, които не спортуват, ще им отнеме време чак до Великден.

Повече по темата гледайте във видеото.