"Трябва да вървим по-бързо към Европейския банков съюз", коментира той

„Стрес тестовете като цяло показват, че банките ни са добре. Изводът е – трябва да вървим по-бързо към Европейския банков съюз. Ако имаше Европейски банков надзор, КТБ нямаше да фалира. Понеже този надзор осигурява стабилност”, коментира в студиото на „Здравей, България” бившият финансов министър Симеон Дянков относно доклада на БНБ, който излезе в събота.

Каква е голямата опасност пред България?

„България не може да фалира, тъй като тук постъпват много средства от ЕС. Но изниква въпросът за социалното неравенство. Това се обяснява много трудно на хора с минимална работна заплата, защото бежанците получават пари по европейски стандарт”, отговори бившият финансов министър Симеон Дянков.

По темата

А ще се увеличат ли цените, ако България влезе в Еврозоната?

„Не, защото вече левът е вързан с курса на еврото. Две са промените, които ще настъпят от влизането ни в ЕС – Европейският банков съюз, но това може да стане и без влизане в Еврозоната и това трябва да направим. България държи огромен резерв от 24 млн. лв., който няма да ни е необходим, ако влезем в Еврозоната. Парите могат да се използват за социална политика”, добави Дянков.

Във връзка с предстоящите избори, той каза: „Новата фигура кандидат за президент на ГЕРБ не я познавам. Но не смятам, че е вероятно тя да бъде Кристалина Георгиева. Тя има много отговорна работа в Брюксел и смятам, че мястото ѝ е там. Външната обстановка толкова рязко се промени напоследък, че прогнозите кой ще е добър президент, са се променили”.

Изтокът или Западът в икономическите отношения на страната ни?

„Трябват ни и Западът, и Изтокът. Защото ние сме по средата – голяма част от потока туристи идват от Изтока. Относно енергийни проекти, трябва да правим разлика. Относно проекта „Белене” трябва да сложим точка и да кажем, че изпозването на електроенергия пада и не ни трябва този проект. И проектът „Бургас-Александруполис” също не ни трябва. Темата „Южен поток” може да е полезна, но затова е нужна и Русия, и ЕС. България може да спечели от този проект”, коментира Дянков.

„Опозиция няма нито в икономическата политика, нито в президентската кампания. А досега не съм чул нито в ляво, нито в дясно да се изказват смислени идеи как с нов президент ще се промени икономическата политика. Това показва реална липса на идеологии в ляво и в дясно, а на фона на тази ситуация правителството изглежда много добре”, добави той.

И коментира, че основният проблем пред страната ни е безработицата.

„Имаме транспорт, но къде са хората, които ще работят в тази сфера”, попита Дянков.

Целия разговор гледайте във видеото!