Един от пострадалите е със сериозни наранявания

 

Взривно устройство избухна в кв. "Челси" в нюйоркския район Манхатън, ранявайки 29 души, съобщава Би Би Си.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ЕКСПЛОЗИЯТА ВИЖТЕ ТУК

 

Един от пострадалите е със сериозни наранявания, но няма хора, чийто живот е в опасност, съобщават местните власти.

Причината за експлозията, станала около 20.30 ч. местно време на 23-та улица в центъра на Ню Йорк, все още не е известна.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че "деянието най-вероятно е умишлено”. От полицията обаче съобщиха, че до този момент няма данни това да е организиран терористичен акт.

По непотвърдена информация бомбата е била поставена в кошче за боклук. Няколко съседни сгради били незабавно евакуирани.

Няколко часа след експлозията униформени съобщиха, че работят по проверка на вероятно второ взривно устройство, открито на метри от първото. То представлява тенджера под налягане със стърчащи от нея жици и телефон, закрепен с изолирбанд. Към самоделната бомба имало и бележка. Униформените обаче все още не разкриват какво пише на нея.

Няколко часа по-късно полицията откри и трето подозрително устройство – също близо до мястото на експлозията.

Челси е един от най-известните райони на Манхатън. През уикенда всички барове и ресторанти там са препълнени с посетители, отбелязва Би Би Си.

Взривът в Ню Йорк идва броени часове преди откриването на Генералната сесият на Общото събрание на ООН. В града се очаква да пристигнат десетки държавни глави.

Малко по-рано в съботния ден благотворителен маратон в Ню Джърси беше отменен след избухването на самоделна бомба, също поставена в кофа за отпадъци край трасето на състезанието. За щастие, никой не беше ранен при взрива.