Очаква се министрите на вътрешните работи от Евросъюза да обсъдят и евентуално да одобрят промяната следващия месец...

Държавите от Европейския съюз да могат да въвеждат визи за гражданите на Сърбия, Македония и Черна гора, гласят нови правила, предложени от Европейската комисия.  Очаква се министрите на вътрешните работи от Евросъюза да обсъдят и евентуално да одобрят промяната следващия месец.  


От декември 2009-а година гражданите на Сърбия, Македония и Черна гора не се нуждаят от виза, за да пребивават краткосрочно на територията на държава от Шенген. Белгия и някои от съседните й страни обаче се оплакват, че през последните две години рязко се е увеличил броят на незаконно пребиваващите.


Само за тази година Брюксел е разгледал 544 молби от сръбски граждани за постоянно пребиваване в страната. По-голяма част от желаещите да останат били роми или етнически албанци от южна Сърбия, твърди държавната телевизия. Броят е доста по-висок отколкото през цялата 2009-а година.


Заради проблема Европейската комисия препоръчва въвеждането на предпазна клауза, която ще позволи на шенгенските държави да възстановят визовите изисквания за страни извън споразумението.


В момента правилата на Шенген се преразглеждат, тъй като Франция, Италия и няколко други държави поискаха по-гъвкав механизъм в случай, че се наложи възстановяването на граничния контрол.


До тази ситуация се стигна заради огромния брой имигранти от Северна Африка, голяма част от които пристигат с малки лодки на италианския остров Лампедуза.