Еврокомисията обяви, че са били взети мерки, за да бъде намален отрицателният ефект, породен от частичното блокиране на въздушното пространство на някои страни...

Вулканът в Исландия, който изригна в края на миналата седмица, вече не изхвърля пепел, обявиха експерти.

 

Междувременно облакът от вулканична пепел предизвика частично блокиране на въздушното пространство над Северна Германия. Около 150 полета до и от Бремен, Хамбург, Берлин и Щутгарт бяха отменени.

 

В ранния следобед тези летища бяха отворени за полети. Ограниченията във въздушното пространство на Великобритания и Ирландия, наложени вчера, вече са отменени, съобщи говорител на Европейската комисия.

 

Комисията обяви, че са били взети мерки, за да бъде намален отрицателният ефект, породен от частичното блокиране на въздушното пространство на някои страни.

 

При отмяна на полет пътниците имат право на информация от авиокомпанията-превозвач. Тя трябва да им предложи пренасочване на полета или да им върне парите за билетите.

 

От Еврокомисията призоваха пътниците да отправят оправдани жалби и да не злоупотребяват със системата на компенсации.

 

Европредставителите съветват хората, на които им предстои пътуване със самолет, да не ходят до летището, преди да са проверили актуалната информация за полетите.