Международният трибунал в Хага обвини Ратко Младич в геноцид и военни престъпления. Генералът минава в нелегалност в края на 1996-та година. Твърди се, че от тогава е виждан в различни градове в Сърбия, включително в столицата Белград. Всички досегашни опити да бъде арестуван се проваляха, дори и след като беше разкрита мрежа от негови помагачи преди няколко години.

Ратко Младич е военен престъпник за международната общност, но не малко сърби, особено в Босна, му симпатизират. Те смятат, че той е защитавал техните интереси във войната в Босна с местните мюсюлмани и хървати.

Ратко Младич е роден през 1943-а година в село, което днес се намира в  Босна.  Завършва военна академия в Белград. Когато започва гражданската война, става командващ силите на местните сърби. Добива мрачна слава в целия свят с обстрела срещу цивилното население на Сараево и така нареченото \"клане в Сребреница\".

Международният трибунал в Хага обвини Младич в геноцид и военни престъпления. Генералът минава в нелегалност в края на 1996-та година. Твърди се, че от тогава е виждан в различни градове в Сърбия, включително в столицата Белград. Доказано е, че се е укривал в сръбски военни обекти до началото на 2002-а. От тогава, до днес, следите му се губят напълно. Всички досегашни опити да бъде арестуван се проваляха, дори и след като беше разкрита мрежа от негови помагачи преди няколко години.

Западни представители определиха като скандален фактът, че той е получавал редовно пенсия до ноември 2005-та година.

Цялото недвижимо имущество на Младич е замразено от април 2006-та година. От брака си той има две деца - син, който се казва Дарко и дъщеря, която се самоубива през 1994-та година.