Поредното недоволство е в знак на протест срещу новите драстични мерки за икономии на правителството...

Нова обща 24-часова стачка започва в Гърция днес. Поредното недоволство е в знак на протест срещу новите драстични мерки за икономии на правителството. Двете синдикални централи предупреждават, че стачните действия ще продължат през целия месец.   


Заради стачката днес болниците ще работят с намален персонал, градският транспорт ще бъде с нарушен график, влакове няма да се движат, а корабите ще останат по пристанищата.


В стачката ще се включат и медиите, банките, държавния пенсионно-осигурителен фонд, Националната електрическа компания, телеком и водоснабдителните компании.


Редовни обаче ще са въздушните полети от и за Гърция, тъй като съюзът на авиодиспечерите реши да оттегли участието си в стачката с мотива, че е започнал активният туристически сезон в страната.


Новите мерки за икономии са включени в средносрочна програма на  правителството за оздравяване на икономиката, която трябва да бъде гласувана от парламента до края на месеца.


Предвиждат се икономии в размер на 6,4 милиарда само за тази година, а до 2015 г. - 28,3 милиарда, които трябва да дойдат от данъци, съкращения на държавни служители, орязване на разходите и доходите.