Ако Айрин увеличи силата си и достигне трета степен, бурята ще бъде най-силната след Фран през 1996-та...

С приближаването на Айрин към Източното крайбрежие американските медии все по-често задават въпроса \"ще се превърне ли Айрин в исторически ураган\", каквито бяха Флойд, Глория и Дона, ударили бреговете на Съединените щати през миналия век.


Ураганът Айрин достигна сушата в района на Северна Каролина. Това е третият по ред американски щат с най-много урагани след Тексас и Флорида.


Последната голяма буря в района беше Изабел през 2003-та година, която беше от втора степен по пет степенната скала. Ако обаче Айрин увеличи силата си и достигне трета степен, тя ще бъде най-силната след Фран през 1996-та.


В Северна Каролина това природно явление не е необичайно. Но жителите на по-северните райони на източния бряг обаче имат далеч по-малък опит и са по-малко подготвени да посрещнат такъв катаклизъм.


Затова властите отправят предупреждения към жителите на районите, които се очаква да бъдат засегнати.
Хората не трябва да излизат навън, да не стоят до прозорците, да не разчитат на модерните технологии и да не предприемат рискови действия, за които може да им е нужна помощ.


Причината - токът може да спре, батериите да се изхабят, а спешните служби да са претоварени или да нямат възможност да достигнат до мястото заради лошото време.


През този сезон метеоролозите очакват между 14 е 19 силни бури, като 7 от тях може би ще прераснат в урагани. Три от пет ще бъдат със сила 3 степен.